УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс: 15. Интернационална изложба архитектуре: Венецијанско бијенале 2016

Venezia_Yugoslav-pavilion_Foto-Gabriele-Basilico
Српски (некадашњи југословенски) павиљон у Венецији | фото © Gabriele Basilico

La-Biennale-di-Venezia-di-Architettura-logo450x300

Министарство културе и информисања и Музеј примењене уметности у сарадњи са Удружењем архитеката Србије расписују конкурс за:

Пројекат представљања Републике Србије на 15. Међународној изложби архитектуре у Венецији 2016. године

Циљ конкурса је избор концепта изложбе, односно пројекта изложбе којом ће бити представљена Република Србија на 15. Међународној изложби архитектуре у Венецији која ће се одржати од 26. маја до 27. новембра 2016. године у павиљону Републике Србије у Венецији.

Тема изложбе

Уметнички директор предстојећег Бијенала архитектуре у Венецији, архитекта Алехандро Аравена (Alejandro Aravena) поставио је тему бијенала: Извештавање са фронта (Reporting from the Front). Предстојеће Бијенале архитектуре биће фокусирано на архитектуру и њене поуке у смислу да „балансирање интелигенције и интуиције може да превазиђе садашње стање ствари“.

Стручни савет Министарства културе и информисања за припрему наступа Републике Србије на XV међународној изложби архитектуре у Венецији 2016. године (Савет), имајући у виду тематски оквир предстојећег Бијенала, објављује тематизацију за наступ Републике Србије под називом

Х Е Р О И К

Савет за полазиште узима тематизацију уметничког директора Бијенала контекстуализујући је унутар појма „универзалности среће“. За основу тематизације представљања Републике Србије у Венецији Савет узима афирмативност као принцип у приступу теми. Тематизацијом су обухваћени димензије побуне, логике, универзалности и ризика чије исходиште Савет види у тумачењу херојства које, пре свега, претпоставља исправан чин, јасну појаву у конкретној ситуацији.

Намера Савета је да се на изложби у павиљону Србије предложи нова снага архитектуре – попут револуције у мишљењу, која одолева монетарним апстракцијама тржишта и где се холистичким приступом афирмише питање човечности у свету архитектури, где „специјализовани“ теоријски концепти не дезоријентишу, већ подстичу ка новој мисли о „избалансираној“ архитектури.

Савет подстиче и охрабрује формирање интердисциплинарних и трансдисциплинарних тимова састављених, пре свих, од учесника из Србије који живе и/или раде у Србији или иностранству, као и од учесника из региона и света. Савет се залаже да ова изложба буде подстицај идеји за даљи развој и стварно утемељење афирмативности у архитектури у региону и шире. Савет верује у могућност гостовања изложбе након завршетка Бијенала у Венецији у местима региона за све оне заинтересоване који нису имали прилику и могућност да је виде и у њој учествују.

Конкурсни задатак

Изложба архитектуре у павиљону Републике Србије има задатак да представи поглед на стање ствари у свету архитектуре у складу са темом и задатком овог конкурса, а у сврху активног учешћа Србије у глобалној дебати на 15. Бијеналу архитектуре у Венецији, 2016. године.

Предмет овог конкурса је концепт изложбе, односно пројекат изложбе којом ће бити представљена Република Србија на 15. Међународној изложби архитектуре у Венецији – концептуализација и разрада теме предложене од стране Стручног савета.

Тежња Савета је да представљање Републике Србије препозна и артикулише нови приступ у мишљењу и пројектовању на суштински афирмативан начин, а у сврху окупљања архитеката око нове могућности за афирмативну улогу архитектуре у оквирима практичног хуманизма.

Конкурс је по врсти отворен, према задатку идејни, по облику двостепени и према начину предаје неанониман.

14-14_Pavilion-of-the-Republic-of-Serbia-at-Venice-Biennale
Пројекат 14-14 – павиљон Републике Србије на 14. Интернационалној изложби архитектуре, Венецијанско бијенале 2014. | фото © Реља Иванић

Жири конкурса

Жири конкурса чине чланови Стручног савета наступа Републике Србије на 15. Бијеналу архитектуре у Венецији 2016. године заједно са Комесаром и Замеником комесара:

мр Љиљана Милетић Абрамовић, д.и.у.- председник Стручног савета
др Игор Марић, д.и.а.- потпредседник Стручног савета
Александар Бобић, д.и.п.а.
в. проф. Милан Ђурић, д.и.а.
в. проф. др Владимир Миленковић, д.и.а.
др Маја Ћирић, д.и.у.
в. проф. Весна Цагић Милошевић, д.и.а.
в. проф. Иван Рашковић, д.и.а. – комесар
Дејан Тодоровић, д.и.а. – заменик комесара

Важни датуми

Објава конкурса и конкурсне документације 17. октобар 2015.
Рок за предају предлога у првом степену конкурса 10. новембар 2015. до 15.00h
Рок за одлуку жирија за први степен конкурса 16. новембар 2015.
Рок за предају предлога у другом степену конкурса 11. децембар 2015. до 15.00h
Рок за проглашење резултата конкурса и победника конкурса 23. децембар 2015.

Све потребне информације, подлоге и документација могу се преузети на страницама:
Музеј примење уметности
Удружење архитеката Србије
Друштво архитеката Београда