УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Bamiyan-Valley_opt
Фото: локација конкурса – долина Бамијан, Авганистан

Конкурс 

Извор: dezeen

Специјална организација Уједињених нација за очување светске културне и природне баштине – UNESCO лансирала је конкурс за пројекат културног центра на ободу Бамијан долине која је била дом две џиновске статуе Буде из VII века нове ере, уништене од стране талибанских екстремиста 2001. године.

UNESCO је, у сарадњи са Министарством информација и културе Афганистана, објавио конкурс за пројекат културног центра у Бамијану (Bamiyan Cultural Centre Design Competition) чија тема је објекат који би обезбедио просторе за складиштење археолошких предмета и традиционалних обележја.

Ова организација је саопштила да ће пројекат престављати камен темељац напора ове нације да очува своју културу и изгради нове међукултурне везе које ће помоћи унапређењу мира.

Културни центар ће заузимати истакнуто место на ивици Бамијан долине, у планинама централног Авганистана – кључну будистичку локацију на Путу свиле, древној траси трговине. Значајна количина историјске грађе и уметничких дела сакупљена је широм долине.

Овај једностепени конкурс отворен је за све архитекте, инжењере, дизајнере и студенте уз услов да је барем један члан тима регистровани (лиценцирани) архитекта. Поред тога што ће им објекат бити изграђен, победнички тим ће добити и новчану награду од 25.000 долара, док ће још четири тима бити награђена свотама од 8.000 долара.

Учешће у конкурсу се не наплаћује. Република Кореја пружила је финансијску подршку конкурсу.

Рок за предају

Рок за предају радова је 22. јануар 2015. године.

Информације о конкурсу

Више информација на званичној страници конкурса: Bamiyan Cultural Centre Design Competition

afg-logo_opt
mofa-logo_opt
unesco-logo_opt