УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Subdued Existence

Међународна изложба

31.05. – 03.08.2014.
Gallery 202, National Taiwan Museum of Fine Arts

Савремена уметничка сцена Србије биће представљена у Националном музеју ликовних уметности Тајвана у Тајчунгу изложбом “Пригушена егзистенција” са радовима 15 уметника и уметничких група различитих генерација, чија је активност на домаћој и међународној сцени упечатљива последњих година, а односи се на истраживање различитих контекста друштвеног окружења. Тајванска публика имаће прилику да упозна и радове наше сараднице у настави: др дигиталне уметности Наташе Теофиловић, дипл.инж.арх. која ради на изборном предмету: Дигитална анимација (курсеви 1, 2 и 3) и бави се дигиталном уметношћу спајајући уметност, науку и технологију.

Изложба обухвата 24 рада насталих у различитим медијима (видео, инсталације, фотографије, слике, и анимације), а тајванској публици ће, упркос просторним и културним дистанцама, “омогућити да ужива у културној атмосфери Србије и дијалектичким савременим изразима, кроз њене теме и експонате”, навео је директор Националног музеја ликовних уметности Тајвана (НТМОФА) Хуанг Тсаи-Ланг у тексту за каталог, у којем је истакао и да танана и оштра стваралачка перцепција одабраних уметника пружа и увид у разноврсне димензије савременог друштва Србије.

Тема изложбе “Пригушена егзистенција”, како је навео Тсаи-Ланг, блиско је повезана са историјом Србије, њеном политиком и друштвом. Владавина терора, проклетство ратова и друштвени немири током 90-их година 20. века, као и напредак демократије и текућа друштвена транзиција на прелазу векова – све то се огледа кроз теме и стваралаштво савремене уметности Србије.

Наташа Теофиловић ❘ Анимација ”a|symmetry

Изабрани аутори савременим медијским језиком истражују различите контексте свог друштвеног окружења, нарочито теме у вези са личним односом ка друштвено-политичкој транзицији, миграцији, егзилу, глобализацији, проблемима идентитета и односа према савременој економији, капиталу и технологији навела је у каталогу једна од кустоскиња изложбе “Пригушена егзистенција” Сања Којић Младенов, директорка МСУВ-а.

Међу њима представља се и Наташа Теофиловић. Технички посматрано, она истражује различите медије, од експерименталног видеа преко 3Д карактер анимације и дигиталних амбијената. Концептуално, њени радови обједињују теме идентитета у празном (воид) виртуелном простору, перцепције виртуелних бића и испитивање граница између виртуелног и стварног простора. Она ће представити два рада:

Анимација “a|symmetry” настала је из једног покрета виртуелне руке која чулно и испитијуће додирује празнину (void) виртуелног простора. Овај изоловани покрет, након вишеструког умножавања се више не препознаје као појединачни елемент већ формира јединствену слику. Ротација, симетрија и сукцесивно кашњење покрета генеришу апстрактну форму која асоцира на органску структуру и поприма квалитете симбола попут мандале или неке врсте оживљеног пулсирајућег универзума. Мултипликацијом, сваки најмањи трзај прста у финалној композитној форми добија драматични импулс и убрзање.

Рад “s.h.e.” се поиграва појмовима виртуеног и стварног. Ову 3Д карактер анимацију граде два елемента – виртуелни простор и виртуелни актер. Виртуелни простор је “испражњен”, не саџи елементе сценографије, његову просторност једино дефинишу виртуелна бића кретањем и гестом. Виртуелна природа 3Д глумица приказана је кроз њихову материјалзацију и анимацију. Дигитални модели су виртуелне мембране, тело без органа које мимиком, гестом и звуком (куцањем са унутрашње стране екрана) комуницирају узајамно и/или са посматрачем. У празнини виртуелног простора, виртуелна бића су остављена да истражују свој виртуелни идентитет. Из тог разлога оне додирују ивицу (границу) виртуелне слике и улазе у своја властита виртуелна тела. Елементи личног, приватног и аутопортрета су присутни у сваком сегменту овог рада.

Опширније о изложби можете прочитати на Порталу за културу Југоисточне Европе: http://www.seecult.org/vest/prigusena-egzistencija

 

Natasa-Teofilovic_she
Наташа Теофиловић ❘ Фрејм из рада ”s.h.e.”