УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање

Позивамо Вас да присуствујете предавању финског архитекте и теоретичара Јуханија Паласме (Juhani Pallasmaa) у понедељак, 19. маја 2014. године, у 19 сати у амфитеатру Архитектонског факултета:

Пејзажи архитектонског образовања: Архитектура, знање и егзистенцијална мудрост

Апстракт:

„Размишљање је интересантније од знања, али мање интересантно од посматрања.“
Ј. В. Гете

Тенденција у образовању у креативним областима је да се нагласе чињенице, извесност и учење као првенствено интелектуални процес. Ипак, чињенице добијају значење само ако су правилно контекстуализоване, а у образовању у области архитектуре, дизајна и уметности, сопствени идентитет и спознаја самог себе су у суштини учења. Чак и данас, у образовању постоји тенденција занемаривања чињенице да је емоција категорија интелигенције, а често најсинтетичније и непобитно расуђивање. Учење не представља нагомилавање чињеница, већ постепено стицање знања, интегрални разој личности и, на крају, развој мудрости. Процес учења није ни линеаран нити логичан процес, већ путовање испуњено емоцијама и истраживање суштине перцепције, мишљења, људске интеракције, живота, као и специфичног света уметности.

Архитектура је суштински комплексна и филозофски „нечиста“ дисциплина која спаја конфликтне и непомирљиве аспекте у уметничку синтезу. Као што Алвар Аалто пише: „У сваком случају [креативности у раду] треба постићи истовремена решења за супротности […] ова хармонија не може се постићи ниједним другим средствима осим оним уметничким”. Због сложене и конфликтне природе архитектуре, тенденција у архитектонској пракси је у све већа доминација интелектуализма.

Сви облици уметности баве се истим егзистенцијалним питањима, и сходно томе, архитекти превасходно уче проучавајући друге форме уметности; литературе, ликовних уметности, филма и музике. Све ове уметности баве се истраживањем енигми и значења људске егзистенције. Историја је такође суштински извор овладавања уметношћу и мудрости. Она открива етичке и епске димезије живота, и учи нас да спојимо осећај индивидуалне скромности и поноса.

Време и место

Понедељак, 19. мај 2014.

19.00 часова
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
Амфитеатар

Juhani Pallasmaa | Фото: Knut Thyberg

Биографија

Јухани Паласма (Juhani Pallasmaa), фински архитекта, филозоф, предавач и критичар, једна од водећих личности у савременој архитектури, почасни је члан Удружења финских архитеката (SAFA), Америчког института за архитектуру и Краљевског института британских архитеката, академик Међународне академије архитектуре. Добио је неколико финских и међународних награда и пет почасних доктората.

Од 2008. године био је члан жирија за доделу Прицкерове награде за архитектуру. Поред сопствене архитектонске праксе (1983–2012) која је обухватала радове од урбаног планирања, архитектонских објеката до незаборавних поставки изложби као Архитектура животиња (1995), и радова у области дизајна, Паласма је био декан и професор архитектуре на Школи архитектуре на Технолошком универзитету у Хелсинкију (1991–1997), ректор хелсиншког Универзитета примењених уметности и директор Музеја финске архитектуре. Неколико пута је био гостујући професор у САД и предавао је на многим универзитетима широм Европе, северне и јужне Америке, Африке и Аустралије.

Године 1999. примио је Златну медаљу „Жан Чуми” – награду Међународног удружења архитеката за архитектонску критику, а 2009 одликован је Арнолд W. Бруннер наградом за архитектуру, националном наградом за архитекутуру Финске, Фриц Шумахер наградом у Немачкој као и наградом за архитектуру Руске федерације.

Паласма је писао и предавао о архитектури и просторној феноменологији и кутлурној филозофији широм света више од 40 година. Аутор је и уредник 45 књига и 350 есеја, укључујући и „Разумевање архитектуре” из 2012, „Отелотворена слика” 2011, „Рука која мисли” 2009, „Очи коже” 1996. и других.

Предавање у оквиру IX БИНЕ

Јухани Паласма (Juhani Pallasmaa) ће одржати још једно предавање у оквиру Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА) у четвртак, 22. маја 2014. године, у Културном центру Београда са почетком у 19 часова:
Простор, место и атмосфера: Периферна перцепција и емоција у архитектонском искуству.

Семинар: Разговори са студентима

Јухани Паласма (Juhani Pallasmaa) одржаће и семинар са студентима Докторских и Мастер академских студија. Семинар је тродневног карактера и одржаће се у следећим терминима: понедељак 19. мај, 12-16 сати, Архитектонски факултет; уторак 20. мај, 13-17 сати, Кула Небојша; среда 21. мај, 13-17 сати, Конак Кнеза Милоша.

Више о семинару можете наћи на следећем линку:
Семинар: Juhani Pallasmaa – разговори са студентима

Arrival Plaza and Astronomical Instrument, Cranbrook Academy, Bloomfield Hills, Мичиген, САД, 1994
Фински институт (Finland Institute), Париз, 1991.
Музеј Sámi Lapp (Sámi Lapp Museum), Инари, 1998.