UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme (Juhani Pallasmaa) u ponedeljak, 19. maja 2014. godine, u 19 sati u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta:

Pejzaži arhitektonskog obrazovanja: Arhitektura, znanje i egzistencijalna mudrost

Apstrakt:

„Razmišljanje je interesantnije od znanja, ali manje interesantno od posmatranja.“
J. V. Gete

Tendencija u obrazovanju u kreativnim oblastima je da se naglase činjenice, izvesnost i učenje kao prvenstveno intelektualni proces. Ipak, činjenice dobijaju značenje samo ako su pravilno kontekstualizovane, a u obrazovanju u oblasti arhitekture, dizajna i umetnosti, sopstveni identitet i spoznaja samog sebe su u suštini učenja. Čak i danas, u obrazovanju postoji tendencija zanemarivanja činjenice da je emocija kategorija inteligencije, a često najsintetičnije i nepobitno rasuđivanje. Učenje ne predstavlja nagomilavanje činjenica, već postepeno sticanje znanja, integralni razoj ličnosti i, na kraju, razvoj mudrosti. Proces učenja nije ni linearan niti logičan proces, već putovanje ispunjeno emocijama i istraživanje suštine percepcije, mišljenja, ljudske interakcije, života, kao i specifičnog sveta umetnosti.

Arhitektura je suštinski kompleksna i filozofski „nečista“ disciplina koja spaja konfliktne i nepomirljive aspekte u umetničku sintezu. Kao što Alvar Aalto piše: „U svakom slučaju [kreativnosti u radu] treba postići istovremena rešenja za suprotnosti […] ova harmonija ne može se postići nijednim drugim sredstvima osim onim umetničkim”. Zbog složene i konfliktne prirode arhitekture, tendencija u arhitektonskoj praksi je u sve veća dominacija intelektualizma.

Svi oblici umetnosti bave se istim egzistencijalnim pitanjima, i shodno tome, arhitekti prevashodno uče proučavajući druge forme umetnosti; literature, likovnih umetnosti, filma i muzike. Sve ove umetnosti bave se istraživanjem enigmi i značenja ljudske egzistencije. Istorija je takođe suštinski izvor ovladavanja umetnošću i mudrosti. Ona otkriva etičke i epske dimezije života, i uči nas da spojimo osećaj individualne skromnosti i ponosa.

Vreme i mesto

Ponedeljak, 19. maj 2014.

19.00 časova
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Amfiteatar

Juhani Pallasmaa | Foto: Knut Thyberg

Biografija

Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa), finski arhitekta, filozof, predavač i kritičar, jedna od vodećih ličnosti u savremenoj arhitekturi, počasni je član Udruženja finskih arhitekata (SAFA), Američkog instituta za arhitekturu i Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, akademik Međunarodne akademije arhitekture. Dobio je nekoliko finskih i međunarodnih nagrada i pet počasnih doktorata.

Od 2008. godine bio je član žirija za dodelu Prickerove nagrade za arhitekturu. Pored sopstvene arhitektonske prakse (1983–2012) koja je obuhvatala radove od urbanog planiranja, arhitektonskih objekata do nezaboravnih postavki izložbi kao Arhitektura životinja (1995), i radova u oblasti dizajna, Palasma je bio dekan i profesor arhitekture na Školi arhitekture na Tehnološkom univerzitetu u Helsinkiju (1991–1997), rektor helsinškog Univerziteta primenjenih umetnosti i direktor Muzeja finske arhitekture. Nekoliko puta je bio gostujući profesor u SAD i predavao je na mnogim univerzitetima širom Evrope, severne i južne Amerike, Afrike i Australije.

Godine 1999. primio je Zlatnu medalju „Žan Čumi” – nagradu Međunarodnog udruženja arhitekata za arhitektonsku kritiku, a 2009 odlikovan je Arnold W. Brunner nagradom za arhitekturu, nacionalnom nagradom za arhitekuturu Finske, Fric Šumaher nagradom u Nemačkoj kao i nagradom za arhitekturu Ruske federacije.

Palasma je pisao i predavao o arhitekturi i prostornoj fenomenologiji i kutlurnoj filozofiji širom sveta više od 40 godina. Autor je i urednik 45 knjiga i 350 eseja, uključujući i „Razumevanje arhitekture” iz 2012, „Otelotvorena slika” 2011, „Ruka koja misli” 2009, „Oči kože” 1996. i drugih.

Predavanje u okviru IX BINE

Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) će održati još jedno predavanje u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) u četvrtak, 22. maja 2014. godine, u Kulturnom centru Beograda sa početkom u 19 časova:
Prostor, mesto i atmosfera: Periferna percepcija i emocija u arhitektonskom iskustvu.

Seminar: Razgovori sa studentima

Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) održaće i seminar sa studentima Doktorskih i Master akademskih studija. Seminar je trodnevnog karaktera i održaće se u sledećim terminima: ponedeljak 19. maj, 12-16 sati, Arhitektonski fakultet; utorak 20. maj, 13-17 sati, Kula Nebojša; sreda 21. maj, 13-17 sati, Konak Kneza Miloša.

Više o seminaru možete naći na sledećem linku:
Seminar: Juhani Pallasmaa – razgovori sa studentima

Arrival Plaza and Astronomical Instrument, Cranbrook Academy, Bloomfield Hills, Mičigen, SAD, 1994
Finski institut (Finland Institute), Pariz, 1991.
Muzej Sámi Lapp (Sámi Lapp Museum), Inari, 1998.

25