УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Torre-Poster_optim

Филм

Позивамо Вас да дођете на филм TORRE DAVID и разговор, који ће се одржати у склопу BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS серије догађаја у Културном центру Београда. Пројекција документарног филма TORRE DAVID одржаће се у понедељак, 07. априла 2014. године, у 10.00 часова у Дворани Културног центра Београда.

Пројекција филма представља отворени део програма BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS, након које ће се уследити пратећа панел дискусија, којој ће се придружити и коаутор филма – Данијел Шварц, уредник U-TT Films, а који и објављује запис о највећем вертикалном сламу на свету. Филм је премијеру имао у званичној селекцији IDFA, Амстердам у новембру 2013. године.

TORRE DAVID

TORRE DAVID, 45-спратну пословну кулу у Каракасу, пројектовао је Енрике Гомез, изградња је трајала преко 20 година, а од 1993. године радови стоје незавршени. Данас кулу користи 750 породица, самоорганизованих у, како неки дефинишу, највећи вертикални слам.

Полемична изложба TORRE DAVID / GRAY HORIZONTE, где су носиоци студије проф. Алфредо Бриленбург и Хуберт Клумпнер истраживали заједничко поље (common ground) у потенцијалима неформалних заједница, изазвала је низ критика и оспоравања.

Актуелној глобалној расправи прирдружиће се и Балкан кроз BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS, серију догађаја која ће кроз радионице, конференцију и панел дискусије преиспитати Велике изазове и пројекте у Београду, а уз учешће релевантних експерата из Београда, Париза, Базела, Новог Сада и Цириха.

У ситуацији где неки виде пропали развојни пројекат, U-TT је успоставио лабораторију за истраживање о неформалним вертикалним заједницама. У оквиру изложбе на 13. Бијеналу архитектуре у Венецији, те кроз књигу „Torre David: Неформалне вертикалне заједнице“, позвани су архитекти да предложе своје визије за практична, одржива решења на кули и сличним објектима широм света. Студија преиспитује будућност урбаног развоја која лежи у партиципативној сарадњи архитеката, приватних компанија и заједнице становника сламова. U-TT својим наступом позива глобалну заједницу архитеката на акцију и допринос решењима за одрживу будућност.

Изложба “Torre David/Gran Horizonte” награђена је Златним Лавом за најбољу изложбу у склопу 13. Бијенала архитектуре у Венецији. Докуменарним филмом, катедра Urban-Think Tank сада жели да презентује портрет живота 3. највише зграде у Венецуели.