UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Torre-Poster_optim

Film

Pozivamo Vas da dođete na film TORRE DAVID i razgovor, koji će se održati u sklopu BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS serije događaja u Kulturnom centru Beograda. Projekcija dokumentarnog filma TORRE DAVID održaće se u ponedeljak, 07. aprila 2014. godine, u 10.00 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Projekcija filma predstavlja otvoreni deo programa BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS, nakon koje će se uslediti prateća panel diskusija, kojoj će se pridružiti i koautor filma – Danijel Švarc, urednik U-TT Films, a koji i objavljuje zapis o najvećem vertikalnom slamu na svetu. Film je premijeru imao u zvaničnoj selekciji IDFA, Amsterdam u novembru 2013. godine.

TORRE DAVID

TORRE DAVID, 45-spratnu poslovnu kulu u Karakasu, projektovao je Enrike Gomez, izgradnja je trajala preko 20 godina, a od 1993. godine radovi stoje nezavršeni. Danas kulu koristi 750 porodica, samoorganizovanih u, kako neki definišu, najveći vertikalni slam.

Polemična izložba TORRE DAVID / GRAY HORIZONTE, gde su nosioci studije prof. Alfredo Brilenburg i Hubert Klumpner istraživali zajedničko polje (common ground) u potencijalima neformalnih zajednica, izazvala je niz kritika i osporavanja.

Aktuelnoj globalnoj raspravi prirdružiće se i Balkan kroz BELGRADE.SCAPES:LAB / BiG PROJECTS, seriju događaja koja će kroz radionice, konferenciju i panel diskusije preispitati Velike izazove i projekte u Beogradu, a uz učešće relevantnih eksperata iz Beograda, Pariza, Bazela, Novog Sada i Ciriha.

U situaciji gde neki vide propali razvojni projekat, U-TT je uspostavio laboratoriju za istraživanje o neformalnim vertikalnim zajednicama. U okviru izložbe na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji, te kroz knjigu „Torre David: Neformalne vertikalne zajednice“, pozvani su arhitekti da predlože svoje vizije za praktična, održiva rešenja na kuli i sličnim objektima širom sveta. Studija preispituje budućnost urbanog razvoja koja leži u participativnoj saradnji arhitekata, privatnih kompanija i zajednice stanovnika slamova. U-TT svojim nastupom poziva globalnu zajednicu arhitekata na akciju i doprinos rešenjima za održivu budućnost.

Izložba “Torre David/Gran Horizonte” nagrađena je Zlatnim Lavom za najbolju izložbu u sklopu 13. Bijenala arhitekture u Veneciji. Dokumenarnim filmom, katedra Urban-Think Tank sada želi da prezentuje portret života 3. najviše zgrade u Venecueli.