УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Велики успех наших студената на међународном студентском такмичењу „Архитектуријада 2024“

У периоду од 08.05. – 12.05.2024. студенти Универзитета у Београду – Архитектонског факултета су поново учествовали на међународном студентском такмичењу “Архитектуријада 2024”, које се одржало у Паралији (Грчка).

“Архитектуријада” је међународна манифестација која већ дуги низ година окупља студенте архитектуре из региона како би учествовали у различитим такмичењима, одмерили снаге у спортским и стручно-теоријским дисциплинама и стекли нова познаства. Овогодишњи домаћин, Грађевинско-архитектонски факултет у Нишу, је угостио око 770 студената архитектуре са територије Балкана из чак девет градова (Београд, Нови Сад, Ниш, Нови Пазар, Сарајево, Подгорица, Осијек, Сплит и Загреб).

Студенти нашег факултета су, као и до сада, учествовали у свим такмичењима. Организована су спортска надметања у одбојци (мушка и женска), баскету (мушки и женски), футсалу (мушки), стоном тенису (мушки и женски), као и квизу знања (који се састојао из теста о савременој архитектури, задатака просторне интелигенције и радионице пројектовања објекта јавне намене) и турниру у шаху (мушко – женски тим).

Foto 1 Predstavnici Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta na Arhitekturijadi 2024

Фото 1 : Представници Универзитета у Београду – Архитектонског факултета на Архитектуријади 2024  

Наши студенти су, још једном, показали како су најбољи у регион, освојивши готово све такмичарске дисциплине. Бриљирали су у спортовима и вратили се кући са два злата (баскет – мушки и женски), два сребра (одбојка – мушка и женска) и једном бронзом (женски стони тенис). Нису показали слабост ни у стручним такмичењима, одбранивши убедљиво прво место на тесту из савремене архитектуре и задацима из просторне интелигенције и освојивши златну медаљу у шаху. Свеукупни пласман нашег града, однео је несумњиву титулу генералног победника “Архитектуријаде 2024” са коначним резултатом од 48п (Београд – прво место), 30п (Нови Сад – друго место) и 26п (Загреб – треће место)

Атмосфера на теренима је била изузетно позитивна. Славиле су се победе, а из пораза извлачиле лекције. Наши играчи су имали неизмерну и неуморну подршку осталих студената нашег факултета.

Foto 2 Atmosfera sa terena

Фото 2 : Атмосфера са терена  

О утисцима са терена говорили су наши студенти:

“Оба тима су у финалу играла јако добро, ко год да је однео победу – била би заслужена” – Младен Милосављевић (капитен мушког одбојкашког тима) после утакмице финала Београд-Ниш

“Већ трећу годину заредом гледам како наши спортисти остављају срце на терену и трудим се, заједно са свим осталим колегама, да им пут ка медаљама учинимо што лакшим уз нашу најискренију подршку” – Анђела Недић (студент менаџер РАФС-а)

Foto 3 Atmosfera sa terena

Фото 3 : Атмосфера са терена  

Последње вече Архитектуријаде одржана је свечана додела пехара и признања. Свечаност је била врхунац догађаја, славила је труд и креативност који су приказани током манифестације. Победници су поносно примали пехаре и плакете, док је сала одјекивала аплаузима.

Након формалног дела церемоније, уследила је опроштајна журка. Музика, смех и плес испунили су простор, док су се студенти опраштали од пријатеља и колега које су упознали, стварајући успомене за цео живот и већ ишчекивајући наредну Архитектуријаду.

Foto 4 Kapiteni na svecanoj dodeli pehara i priznanja

Фото 4 : Капитени на свечаној додели пехара и признања 

О утиску са Архитектуријаде говориле су наше студенткиње:

“Просто је тешко речима дочарати и описати утисак који свака архитектуријада остави на све нас. То треба да се доживи и осети на сопственој кожи било из перспективе неког ко навија за своје представнике или из перспективе играча са терена. Мени је ово последња архитектуријада и дефинитивно ћу је памтити по свим достигнућима које смо одбранили и постигли ове године, по новим познанствима и пријатељствима на дуже стазе и по тој специфичној енергији која је присутна тамо међу нама и која чини догађај још посебнијим. Моја топла препорука свим млађим колегама, обавезно идите на архитектуријаде јер је то још један у низу најлепших дешавања за време студирања.” – Кристина Бранковић (капитен женског одбојкашког тима)

“Архитектуријада је изузетно и драгоцено искуство које се нестрпљиво ишчекује сваке године и прилика да се искажемо кроз спорт и друге активности. Част ми је што сам женски МВП и честитам својим саиграчима и свим колегама на изузетним пласманима, фер и квалитетном такмичењу и одличном спортском духу.” – Сара Ристановић (женски МВП “Архитектуријаде 2024”)

Foto 5 Studenti Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta

Фото 5 : Студенти Универзитета у Београду – Архитектонског факултета  

Foto 6 Studenti Univerziteta u Beogradu –Arhitektonskog fakulteta

Фото 6 : Студенти Универзитета у Београду – Архитектонског факултета 

Захвални смо колективу Архитектонског факултета који је подржао наше учешће на овој манифестацији и поносни смо на резултат којим смо представили наш факултет, одбранивши успехе и потврдивши прошлогодишње рекорде које смо поставили. Стекли смо бројна нова познанства која ће нам значити за развој каријере и научили смо понешто о карактеру студирања на другим факултетима у региону. Са великим узбуђењем жељно ишчекујемо наредну Архитектуријаду.
– студенти Универзитета у Београду – Архитектонског факултета

 

Текст: Анђела Недић РАФС

Фотографије: Теодора Утвић РАФС, Ахмед Камберовић, Вук Спалевић