УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ПРВИ ПОЗИВ: НАЦИОНАЛНA НАУЧНA КОНФЕРЕНЦИЈA Награда за најлепшу фасаду у Београду између два светска рата

Screenshot 2024-02-28 at 12.03.25

Позивамо Вас да учествујете на националној конференцији Награда за најлепшу фасаду у Београду између два светска рата која ће се одржати од 31. маја до 1. јуна 2024. године на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Први дан би био посвећен научним саопштењима и одржан на Филозофском факултету, док би се другог дана обишле награђене зграде.

Иако су се наградом за најлепшу фасаду у међуратном Београду бавили бројни историчари архитектуре кроз монографске чланке посвећене појединачним награђеним објектима, у оквиру архитектонских опуса или су се делимично освртали и истраживали историјат награде, стиче се утисак да је стогодишњица од прве доделе награде примерен повод да се ова значајна тема у историографији београдске архитектуре подробније расветли.

Награда за најлепшу фасаду представљала је, уз Салон архитектуре и међународне конкурсе, један од најзначајнијих догађаја на међуратној београдској архитектонској сцени и вишеструко је подстакла развој различитих архитектонских токова током треће и четврте деценије двадесетог века.

Циљ конференције ће бити да се продубе постојећа сазнања о историјату награде, о награђеним и кандидованим фасадама, као и о друштвеним околностима које су довеле до оснивања и спровођења награде за најлепшу фасаду у Београду, те да се систематизује једна целовита слика о историјату награде, њеним актерима, делима и одјеку који је награда имала на даљи развој архитектуре Београда.

Апстракт Вашег саопштења до 400 речи на ћирилици, са афилијацијом и контакт подацима можете послати на мејл адресу najlepsafasada@gmail.com до 30. марта 2024. године. За учешће на конференцији не постоји котизација. По завршетку скупа ће бити објављен и рок за доставу радова за будући зборник.