УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, БЕОГРАД
  • en
  • sr

170_godina_banner_Srb

Указом кнеза Александра Карађорђевића, 1846. године, основана је „Инџинирска школа“, у оквиру чије наставе се, међу пет предмета, нашла и архитектура, што представља корене образовања у овој области. Од тада је прошло 170 година, током којих Висока школа прераста у Технички факултет који са својим Архитектонским одсеком 1905. године постаје један од пет чланова Универзитета у Београду.

Данас, поштујући своју историју и традицију, Архитектонски факултет представља водећу и једну од најстаријих високообразовних установа у области архитектуре и урбанизма на Балкану, те поносно прославља овај значајан почетак.

Обележавајући 170 година високог образовања у области архитектуре, Архитектонски факултет најављује низ догађаја, предавања, публикација и изложби у овој 2016. години (биће објављени на овој страници).

Из програма обележавања јубилеја, издвајамо два догађаја:
Традиционалну церемонију доделе диплома на Дан студената 4. априла студентима који су завршили студије у протеклој школској години употпуњену отварањем изложбе RIBA President’s Medals 2015, овога пута са посебним задовољством јер је Факултет у години јубилеја добио и РИБА лиценцу.

Свечана Академија поводом обележавања јубилеја биће приређена у оквиру обележавања Дана школе у октобру месецу, који ће ове године бити употпуњен отварањем посебно значајне изложбе вредног наслеђа Факултета и другим догађајима.

Хаштаг: #Jubilej170godina

Догађаји у оквиру прославе јубилеја:Aula_Arhitektonski_fakultet_2016_Maja_Bulatovic_main

Аула Архитектонског факултета | Фото: М.Булатовић

Izgradnja-Tehnickog-fakulteta_1925-1931

ЗГРАДА ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА ГРАЂЕНА У ПЕРИОДУ ОД 1925. ДО 1931. ГОДИНЕ.