УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
  • Озимадијас

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ПАРТИЦИПАТИВНИ УРБАНИ ДИЗАЈН Наставник: др Зоран Ђукановић, ванредни професор Студент: Лука Николић Идеја за мој пројекат је настала као одговор на неприступачност локације за кретање особа са посебним потребама. То је такође био мој примарни фокус у пројекту и водиља кроз цео дизајн процес. Било је потребно омогућити кретање и успоставити везу између Музеја 25. Мај и железничке станице Прокоп, два огромна чворишта, тренутно без јасне комуникације.
  • Парк Југославија

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ПАРТИЦИПАТИВНИ УРБАНИ ДИЗАЈН Наставник: др Зоран Ђукановић, ванредни професор Студент: Кирил Чеботарев Циљ мог пројекта је активација комплекса "Музеј Југославија" уз унапређење приступачности за све коришћењем инклузивног дизајна.
  • Потенцијал археолошког раслојавања

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ИНКУБАТОР+ Наставник: Небојша Фотирић, ванредни професор Студент: Тамара Плећевић Обликовна а првенствено функционална адаптација инкубатора и постојећег историјско археолошког локалитета, кроз рекутзивне односе свих компоненти. Принцип развијања концепта кроз употребу дефиниције која користи саму себе, користећи међусобне односе постојећег и планираног. Пројектовање једног наизглед затвореног система у коме се процес не би одвијао без једне од компоненти. Овај систем је иницијатор за стварање нових просторно програмских шема које се заснивају на анализи историје и налазишта.
  • Тампон зона: Инкубатор +

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ИНКУБАТОР+ Наставник: Небојша Фотирић, ванредни професор Студент: Мила Луковић Аналитичким методама и константим симболичким превођењем концепта се долази до формулисања архитектонске структуре Инкубатор + акустички фронт у виду тампон зоне између аутопута и стамбених блокова. Методологија која подразумева идентификацију типолошких система и структуралних принципа за производ може дати нову архитектонску типологију, која је у овом случају рекреационог карактера (стрељане).
  • CONNECT[OR]

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ИНКУБАТОР+ Наставник: Небојша Фотирић, ванредни професор Студент: Бојан Ћировић Да ли се иновација и рађање нових идеја може изазвати одговарајућим архитектонским поступком? На просторима где институције образовања и академија више нису довољан оквир за стицање потребних знања, јавља се потреба за креирањем простора за самостално усавршавање и практичан рад.У времену када је мултидисциплинарност неопходна, а контакт и сарадња међу струкама императив. На месту где је процеп манифестован не само физички, већ и симболички, неоствареном комуникацијом међу будућим сарадницима и колегама. Понуђено решење формира место сусрета и отвара дијалог међу учесницима. Инкубатор +.
  • Музеј аутомобила

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    КЛИМА КАО КОНТЕКСТ: NEED FOR SPEED Наставник: др Наташа Ћуковић Игњатовић, ванредни професор Студент: Маша Драча Објекат, чија је намена - музеј аутомобила, је форме кубуса и састоји из више целина које чине пуни и празни делови. Пуни, тј. затворени делови су стене аморфног облика и у њима се налазе садржаји попут ресторана, простора за радионице, изложбе и администрацију. Остатак објекта, који је у стаклу, је шупаљ и кроз њега пролази рампа која повезује пуне делове и по којој су постављени аутомобили и остали изложбени садржаји. Она је уједино и главна атракција у објекту и елемент је активног дизајна. Главна поставка музеја, као и сала за пројекције, се налазе у подруму.
  • Спортски објекат

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    КЛИМА КАО КОНТЕКСТ: NEED FOR SPEED Наставник: др Наташа Ћуковић Игњатовић, ванредни професор Студент: Лазар Симић Обликовање објекта је условљено двема идејама, обликовање дворане је проистекло из облика паукове мреже, док су стазе, којима се приступа објекту, инспирација била ротација чигре. Оваквим обликовањем рампе тежило се да се посетиоци пратећи стазу увлаче у цента дешавања односно у објекат.
  • Музеј аутомобилизма

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    КЛИМА КАО КОНТЕКСТ: NEED FOR SPEED Наставник: др Наташа Ћуковић Игњатовић, ванредни професор Студент: Ђорђе Ваљаревић Звук је један од утицајних фактора брзине. Када се објекат креће знатном брзином ка субјекту, он производи интезиван звук који би могао у одређеним околностима да се назове атрактивним. Овај феномен се може на пример доживети на тркачким стазама формуле и аутомобила као кључни део целог доживљаја. Такође, на тркама, посматрач се налази у интересантим околностима.
  • Спортски објекат

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    КЛИМА КАО КОНТЕКСТ: NEED FOR SPEED Наставник: др Наташа Ћуковић Игњатовић, ванредни професор Студент: Јана Вуловић Спортски објекат је разрађен у односу на његову специфичну функцију и локацију на којој се налази. Поред спортских хала, и пратећих просторија за спортисте и учеснике спортских догађаја, као и административних просторија, у објекту се налазе и Game Corner и Food Corner. На овај начин, објекат се може окарактерисати као мултифункционалан, што значи да се може користити када се организују спортски догађаји, али и невезано за њих, што га чини живим током читаве године.
  • Нове сеобе

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ФОРУМ: САБИРНИ ЦЕНТАР Наставник: мр Зоран Абадић, доцент Студент: Милица Симић Ако је град заиста ,,човеков најдоследнији и најуспешнији покушај да реконструише свет у којем живи према својим жељама" (по мишљењу урбаног социолога Роберта Парка), онда је кључно питање којим се треба бавити: према чијим жељама се град изнова реконструише? Београд који ја познајем никада није био складан град, али никада раније му није одузимана слобода у толикој мери као сада. Kолико савременом човеку прија стрес, толико му недостаје простора за дисање. Београду такве просторе почињу да одузимају, што се директно одражава у друштву чија потреба за одласком и напуштањем расте.
  • ФОРУМ: сабирни центар

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ФОРУМ: САБИРНИ ЦЕНТАР Наставник: мр Зоран Абадић, доцент Студент: Ана Тошић Тема - стварање новог сабирног центра у граду - доброг места. Добро место има јак карактер. Јасан став. Своју енергију, другачију од осталих места. Она нас опија, памтимо слике, остајемо "под утиском". Не можемо проћи њиме несвесни да смо доживели нешто посебно. Добро место прича своју причу.
  • Библиотека у парку

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА У ВАЉЕВУ Наставник: др Милан Максимовић, доцент Студент: Невена Филиповић Пројекат преиспитује просторно-програмске могућности градске библиотеке на локацији на којој се данас налази парк, а на којој је према урбанистичком плану предвиђен објекат овакве намене. Тежња пројекта је да се у што мањој мери нарушава постојећа физичка структура – дрвореди, пешачки токови и зелене површине, који су препознати као значајни амбијентални и функционални елементи у свакодневном животу града Ваљева.
  • Библиотека на тргу

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА У ВАЉЕВУ Наставник: др Милан Максимовић, доцент Студент: Јована Шестовић Пројекат градске библиотеке подразумијева и формирање новог градског трга уз објекат. Да би се успоставила јача релација објекат-трг, главни библиотечки садржаји су подигнути изнад трга, као конзолни препусти. На тај начин се минимизује површина објеката и ослобађа простор, а истовремено пружа већи комфор корисницима библиотеке и наглашава у комуникацију читаоница-трг.
  • Дистанца

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    Xénos - ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА СТРАНЦЕ Наставник: Милан Ђурић, ванредни професор Студент: Невенка Рајковић Батинић У прихватилишту су два странца, један је на сопственој, а један на страној територији. Однос између њих није упознавање, већ дистанца. Странац који је на сопственој територији, брине се о сигурности и остварењу основних људских права странца који је на страној територији, док се процес утврђивања чињеничног стања и одлука о локацији не ријеши, на међународном нивоу.
  • Филтер

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    РЕ:КРЕИРАЊЕ ДИМЊАКА Наставник: Игор Рајковић, ванредни професор Студент: Теодора Арсенијевић Урбанизација Београда која је трајала и траје стотинама година допринела је невероватној експанзији града, поваћању броја становника, производње, загађености. Постао је нездрава средина за бивствовање, средина у којој се гаји индивидуализам, ради даноноћно, не живи. Човек је нестабилан, незадовољан, “болестан" и презасићен. Природе “нема”.
  • ОДИССЕИ: Универзална башта / Експлораторијум

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    РЕ:КРЕИРАЊЕ ДИМЊАКА / ПРОЈЕКАТ Наставник: Игор Рајковић, ванредни професор Студент: Уна Корица Увођењем савремених функција и садржаја даје се нови идентитет месту, али се карактер некадашње структуре одржава и прати обликовањем које је пресликано. Амбиција пренамене комбината је да донесе жељу за иновацијом и креативним приступом али истовремено и да постане зелена оаза која ће са временом расти и дати импулс одрживости са утицајем на цео град.
  • Центар за савремене технологије

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ЦЕНТАР ЗА НОВА ИСТРАЖИВАЊА Наставник: др Гроздана Шишовић, доцент Студент: Никола Минић Пројектован је истраживачки центар који се бави науком на пољу информационих технологија, вјештачке интелигенције, роботике итд. Поред наведених дјелатности које представљају окосницу истраживања, центар би се такође бавио и едукацијом људи на тему савремених технологија, безбиједности на интернету итд. Активности би укључивале и презентовање иновација из читавог свијета како би сваком приближио колико далеко смо као човјечанство отишли у погледу савремених технологија.
  • Центар за промоцију мултикултуралности

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ЦЕНТАР ЗА НОВА ИСТРАЖИВАЊА Наставник: др Гроздана Шишовић, доцент Студент: Миа Стевановић Мотив формулисања идеје Центра за промоцију мултикултуралности био је повезивање људи. Под тим се подразумева интеграција, умрежавање и стварање социјалних веза између локалног становништва и свих присутних друштвених и културних заједница у Београду, различитих старосних група.
  • Институт за неурокинематографију: Вакуум

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ПРОЈЕКТОВАЊЕ И ПРОРАЧУН КОНСТРУКЦИЈЕ ВИШЕСПРАТНОГ АРМИРАНОБЕТОНСКОГ СКЕЛЕТНОГ ОБЈЕКТА Наставник: др Дејан Васовић, доцент Студент: Милијана Живковић Богат друштвени контекст инспирација је за ,,ИНК – Вакуум'', пројекат ревитализације објеката који припадају индустријском наслеђу Ваљева, као и изградње додатног објекта као просторно-програмске доминанте.
  • Архив будућности

    By Архитектонски факултет_Уредник on 09/09/2020
    ПРОЈЕКТОВАЊЕ И ПРОРАЧУН КОНСТРУКЦИЈЕ ВИШЕСПРАТНОГ АРМИРАНОБЕТОНСКОГ СКЕЛЕТНОГ ОБЈЕКТА Наставник: др Дејан Васовић, доцент Студент: Марко Гавриловић Идеју за концепт пројекта добио сам из намене самог силоса - складиштење. Анализирајући контекст, потребе и актуелно стање, схватио сам да је потребно приступити са неконвенцијоналним програмом који би укључио више актера. Ваљево као град је увек имало значајну позицију у историји, култури и истраживању. Ако у музејима складиштимо прошлост, у силосима тренутно потребне намирнице, шта ако окренемо то и погледамо унапред?