УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба стручно – уметничких остварења: ванредни проф. арх. Игор Рајковић

POZIVNICA-2

Позивамо вас да присуствујете отварању изложбе стручно – уметничких остварења
в. проф. арх. Игора Рајковића на Ахитектонском факултету.
Четвртак, 28.09.2023. год. у 19:00 часова, сала 200.

Биографија

Игор Рајковић (1970), дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду (1996). Ангажовање у раду у настави на истом факултету започиње (1996) на Катедри за архитектонско и урбанистичко пројектовање. Тренутно је у звању ванредног професора на Департману за архитектуру и руководилац Мастер академских студија – Унутрашња архитектура на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету. 

Паралелно са педагошким, бави се и стручно–уметничким радом у оквиру СТУ.ДИА д.о.о. (од 2003, оснивач са Н. Фотирићем). Аутор је великог броја архитектонско-урбанистичких пројеката, у које спада неколико десетина изведених објеката и реконструкција, као и готово 300 реализованих ентеријера и простора за излагање у земљи и иностранству. Добитник је награда и признања на међународним и домаћим архитектонско–урбанистичким конкурсима, као и награда на међународним смотрама архитектуре и урбанизма на којима редовно излаже. Објекат Air and Space Museum (Пекинг, Кина) је награђен Повељом Удружења архитеката Србије за изведено дело наших архитеката које је реализовано у иностранству за 2015. годину (Аутори: Б. Хетзел д.и.а., Н. Фотирић д.и.а. и И. Рајковић д.и.а). Пројекат Masterplan Beijing futura city (Пекинг, Кина) је награђен првом наградом у категорији Урбанистички пројекти и реализације (2012) на 22. Салону урбанизма у Нишу (аутори: Б. Хетзел, Н. Фотирић и И. Рајковић). 

Аутор је и писаних дела. Своје радове објављује како у стручним публикацијама и периодици, тако и у научним часописима и на међународним скуповима. Један је од аутора стручних монографија: УБ-АФ МУАД ШКОЛА АРХИТЕКТУРЕ УНУТРАШЊЕГ ПРОСТОРА (2023., са Кордић, М., Ракоњац, И., Зорић, А.), АРХИТЕКТУРА У КОСМОСУ (2013., са С. Рајовићем) и X (2009., са Н. Фотирићем). Свој допринос развоју уметничко-научне области архитектуре остварио је и кроз чланства у струковним организацијама, као и чланством у савету Универзитетa у Београду – Архитектонског факултета.