УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

002 - CliCCHE Poster - Valjevo

24.03.2023.

Climate changes, Cities, Comunities and equity to Health (CliCCHE) је Еразмус+ европски пројекат који има за циљ да развије и тестира нова искуства у настави и учењу на техничким факултетима европских универзитета у циљу побољшања знања о стратегијама прилагођавања на климатске промене и за ублажавање утицаја на здравље људи у оквиру пројеката урбане регенерације.
CliCCHE партнерство окупља четири академска партнера, истраживачки центар и четири града из Италије, Кипра, Португала и Србије: Универзитет у Камерину, Камерино, Италија; Универзитет у Београду, Београд, Србија; Национални истраживачки савет, Рим, Италија; Кипарски институт, Никозија, Кипар; Универзитетски институт из Лисабона, Лисабон, Португал и придружени градови: Град Ваљево, Србија; Сан Бенедето дел Тронто, Италија; Лисабон, Португал; Општина Строволос, Никозија, Кипар.
CliCCHE партнери у марту, априлу и мају раде на локалним радионицама које ће за циљ имати реализацију пројеката климстски сензитивне и здраве урбане регенерације за све у изабраним четвртима партнерских градова.
Више о CliCCHE пројекту:www.clicche.org 
Као део редовних активности CliCCHE пројекта, студенти, професори и сарадници са Универзитета у Београду, Архитектонског Факултета, реализовали су локалну радионицу у Граду Ваљеву, 24. марта 2023 године.
Град Ваљево као град-партнер CliCCHE пројекта и његова централна градска зона су предмет трансдисциплинарног пројекта климатски сензитивне и здравствено одговорне урбане регенерације, који ће у првој половини априла резултирати предлогом развојних сценарија, односно половином маја понудом првих предлога из домена урбаног дизајна, а крајем јуна се оцекује и презентација финалног елабората. Активности у Ваљеву биће реализоване кроз оригиналну иновативну методологију резвијену кроз интензиван интердисциплинарни рад бројног међународног тима стручњака из Србије, Италије, Португала и Кипра, а у оквиру претходних фаза CliCCHE пројекта.
На радионици у Ваљеву, поред студената, наставника и сарадника са Универзитета у Београду, Архитектонског факултета, учествовали су и грађани, представници локалне самоуправе и јавних институција, приватних предузећа, локални професионалци, представници невладиног сектора и други актери укључени у процесе развоја града. На радионици се расправљало о ефектима климатских промена на урбано здравље у Ваљеву и могућностима превазилажења уочених проблема.
Резултати закључака ове радионице биће основ за израду варијанти сценарија развоја и пројеката урбаног дизајна, који ће почетком априла, средином маја и крајем јуна бити представљени учесницима радионице и дискутовани са њима у циљу унапређења предложених решења и избора најадекватнијих развојних решења урбане регенерације Града Ваљева.
У периоду септембар-октобар 2023. биће организована изложба и конференција на тему SOS AIR – прилагођавање климатским променама и квалитет живота у градовима, у којој ће се дати максимална видљивост пројектима изграђеним на основу локалних радионица у Граду Ваљеву.
Радионица је у целини финансирана средствима CliCCHE пројекта, који се реализује у оквиру Ерасмус + програма.
О радионици из угла Града Ваљева можете прочитати ОВДЕ.

005

006

009

013

012

017

016

022

025