УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Успешно реализована међународна конференција “Образовни програми будућност светске културне и природне баштине – знање, комуникација, презентација“

foto 1

Задовољство нам је да објавимо  да је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду успешно реализована међународна конференција “Образовни програми будућност светске културне и природне баштине – знање, комуникација, презентација“, уприличене поводом 50 година од доношења Конвенције о Светској баштини, коју је организовао Департман за историју и теорију архитектуре и уметности.

Конференцију су поздравним речима отворили проф.др Ана Никезић, продекан за науку и сарадњу са Универзитетом Архитектонског факултета, в.проф.Марко Николић испред Департмана ИТАУ, Синиша Шешум, директор УНЕСКО Антена канцеларије у Сарајеву, Јасна Зрновић, генерални секретар Националне комисије за сарадњу са УНЕСКО-м, и Данијела Ванушић, помоћник министра културе Републике Србије.

На Конференцији је изложено 24 реферата кроз три тематске целине. Првог дана Конференције ретроспективно је приказан вишедеценијски рад на културном наслеђу уписаном на Листу у Региону, разматрана су питања досадашњих образовних програма у чијем фокусу је очување и заштита културног наслеђа, као и могући правци за оснажење и повећање фонда часова у овој области нараочито на основним студијама.  

Отворена је изложба студенских радова “Универзане идеје vs Универзалне вредности“ сачињене у оквиру Мастер и Интегрисаних академских студија архитектуре, студијских целина ТД1 и ТД3, на предметима Савремени принципи очувања градитељског наслеђа и Религија и архитектура, која је изазавала посебну пажњу учесника конференције и публике.  

Другог дана Конференције покренута су бројна питања која преиспитају улогу Светске културне баштине, како материјалне, тако и нематеријалне, суочених са утицајима глобализације, урбаних трансформација, технолошких промена, антопоцентризма данашњице, ризика, климатских промена, тероризам и ратова. Завршном сесјом PHD Talks са студентима докторских студија представљено је 6 тема истраживања. Том приликом  вођена је  дискусија и пружени су добронамерне савети од коментатора и учесника Конференције за унапређење приказаних теза. 

Конференција је завршена отвореном академском дебатом о бројним покренутим питањима  која је довела до плодоносних закључака у којима је псебно истакнута преданост у раду као предуслов за напредак, успостављање отворених међусобних академских и професионалних веза које би омогућиле трајну међународну интелектуалну размену са циљем унапређења програма образовања, науке и културе.

Одржавање Конференције омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије. 

 

foto 2

foto 3

foto 4

foto 5

foto 6

foto 7

foto 8

foto 9

foto 10