УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

1

Овогодишњи Green Design Biennale у Мостару je окупиo 20 стручњака, архитеката, дизајнера и истраживача из 11 земаља, као и 35 студената са 5 универзитета на тему циркуларног дизајна и дигитализације. Циљ Бијенала је да представи и подели водеће иновације и развоје који ће обликовати одржив и циркуларни свет сутрашњице. Фокус дебате били су концепти, стратегије и алати за ефикасно коришћење ресурса у изграђеном окружењу. Овогодишње теме су се бавиле дигитализацијом и имплементацијом циркуларне економије у архитектури, као и трансформацијом историјских места и дизајном здравих и инклузивних зелених зграда и градова. Бијенале је отворио градоначелник Мостара Марио Кордић, ректори Универзитета у Мостару и Универзитета Џемал Бједић, оснивачица Green Design Foundation & Biennale Елма Дурмишевић, председница Европског удружења архитеката Ruth Schagemann и представница ЕU Interreg пројекта Дигитална деконструкција.

 

Посебни догађаји ове године били су посвећени су моди, музици и финализацији 1. фазе Регионалног Green Design центра у Мостару. Завршетак 1. фазе био је обележен концертом мостарске рок школе на локацији Green Design центра у Мостару.

2

Током Бијенала 13. октобра одржана је зелена модна ревија на којој је представљен рад младе дизајнерке из Сарајева Наиде Вилић. Представљени модели илустровали су како се креативност као важан ресурс може искористити да се елиминише отпад тканина поновним коришћењем постојећег комада одеће за креирање новог. Такође 13. октобра је одржана дискусија на тему Green cities ambition versus state of the art regulation, у Градској већници, у којој су учествовали проф. др Александра Ступар и асистент Александар Грујичић.

3

Бијенале је било и домаћин изложбе зелених и циркуларних зграда и градова која ће остати у Мостару до 25. октобра 2022, као и студентских радова са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, Мостару, Сарајеву и ТУ из Беча. Изложено је 9 најуспешнијих радова са предмета Студио 02а – Одрживе урбане заједнице, руководиоца в. проф. др Ксеније Лаловић, као и награђено конкурсно решење студенткиња Емилије Дрндарски и Саре Бркић у менторству в.проф. др Владимира Михајлова на тему циркуларне економије.

4

5

На радионицама је учествовало 9 студената са нашег факултета, а њихови резултати били су презентовани 15. октобра у оквиру тематске целине „Walking, thinking and creating public space of Mostar “.