UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

1

Ovogodišnji Green Design Biennale u Mostaru je okupio 20 stručnjaka, arhitekata, dizajnera i istraživača iz 11 zemalja, kao i 35 studenata sa 5 univerziteta na temu cirkularnog dizajna i digitalizacije. Cilj Bijenala je da predstavi i podeli vodeće inovacije i razvoje koji će oblikovati održiv i cirkularni svet sutrašnjice. Fokus debate bili su koncepti, strategije i alati za efikasno korišćenje resursa u izgrađenom okruženju. Ovogodišnje teme su se bavile digitalizacijom i implementacijom cirkularne ekonomije u arhitekturi, kao i transformacijom istorijskih mesta i dizajnom zdravih i inkluzivnih zelenih zgrada i gradova. Bijenale je otvorio gradonačelnik Mostara Mario Kordić, rektori Univerziteta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bjedić, osnivačica Green Design Foundation & Biennale Elma Durmišević, predsednica Evropskog udruženja arhitekata Ruth Schagemann i predstavnica EU Interreg projekta Digitalna dekonstrukcija.

 

Posebni događaji ove godine bili su posvećeni su modi, muzici i finalizaciji 1. faze Regionalnog Green Design centra u Mostaru. Završetak 1. faze bio je obeležen koncertom mostarske rok škole na lokaciji Green Design centra u Mostaru.

2

Tokom Bijenala 13. oktobra održana je zelena modna revija na kojoj je predstavljen rad mlade dizajnerke iz Sarajeva Naide Vilić. Predstavljeni modeli ilustrovali su kako se kreativnost kao važan resurs može iskoristiti da se eliminiše otpad tkanina ponovnim korišćenjem postojećeg komada odeće za kreiranje novog. Takođe 13. oktobra je održana diskusija na temu Green cities ambition versus state of the art regulation, u Gradskoj većnici, u kojoj su učestvovali prof. dr Aleksandra Stupar i asistent Aleksandar Grujičić.

3

Bijenale je bilo i domaćin izložbe zelenih i cirkularnih zgrada i gradova koja će ostati u Mostaru do 25. oktobra 2022, kao i studentskih radova sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Mostaru, Sarajevu i TU iz Beča. Izloženo je 9 najuspešnijih radova sa predmeta Studio 02a – Održive urbane zajednice, rukovodioca v. prof. dr Ksenije Lalović, kao i nagrađeno konkursno rešenje studentkinja Emilije Drndarski i Sare Brkić u mentorstvu v.prof. dr Vladimira Mihajlova na temu cirkularne ekonomije.

4

5

Na radionicama je učestvovalo 9 studenata sa našeg fakulteta, a njihovi rezultati bili su prezentovani 15. oktobra u okviru tematske celine „Walking, thinking and creating public space of Mostar “.