УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

bijenale-mladih-2022-poziv

Организациони тим Бијенала младих 2022. позива колегинице и колеге, младе људе који се баве уметношћу, кустосирањем, историјом и теоријом уметности, друштвом, продукцијом и другим делатностима у пољу културе и уметности, да се прикључе заједничком раду на јавним припремама за друго издање те манифестације Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС).

У циљу прављења искорака у производњи и разумевању уметности у савременом капиталистичком друштвено-политичком контексту, млади су позвани да се укључе у (само)организацију Бијенала младих, односно да постану део Организационог тима – колективне мреже унутар које ће истраживати, стварати и продуцирати сопствене радове, али и оквир њиховог настанка и јавног деловања. Укључивање у рад Организационог тима Бијенала младих је прилика за стицање искуства у продукције сопственог рада, кустоске и продукцијске артикулације великог културно-уметничког догађаја, размену различитих искустава, знања, ширење мреже и стварање контаката, јачање веза и оснаживање само-институционалних капацитета. У томе ће имати помоћ ментора и стручњака из поља уметности – кроз јавне дискусије, менторске и кустоске радионице.

Идеја Бијенала младих није базирана на прављењу још једне у низу великих изложби, него на формирању платформе за рад, удруживање, самоорганизацију и колективизацију целокупног искуства рада у уметности. На тај начин Бијенале младих промовише непоколебљиве егалитарне принципе, сарадњу, заједништво, отвореност и еманципаторску улогу и функцију уметности у друштву данас.

УЛУС-ово Бијенале младих је мишљено као алтернатива доминантним односима који се рефлектују и на свет уметности, демонтажи и превазилажењу устаљених хијерархијских обрасаца, компетитивности и клијентилистичких односа унутар производње уметности и културе.

Позив је упућен младим протагонистима у пољу културе узраста до 35 година и отворен је до 16. августа 2022.

Пријава се може обавити попуњавањем кратке анкете која се налази на овом линку.