УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Отварање изложбе „Награда Пиранези” у оквиру 17. Београдске интернационалне недеље архитектуре

Позивамо све студенте, наставнике и сараднике факултета, и ширу стручну јавност на отварање Изложбе „Награда Пиранези” у оквиру 17. Београдске интернационалне недеље архитектуре која ће се одржати у аули Универзитета у Београду – Архитектонског факултета.

Изложба „Награда Пиранези”, ревија рецентне архитектуре из региона, која последњих година укључује и велики број најбољих студентских радова, биће отворена 23. јуна у 18 часова (Аулa Архитектонског факултета, Булевар краља Александра 73/II) у оквиру програма 17. Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА.

Награда „Пиранези“ је прва стручна међународна архитектонска награда која се додељује у Словенији и део је међународне конференције Пирански дани архитектуре (ПДА). Први пут је додељена 1989. године Богдану Богдановићу за Спомен-парк Дудик у Вуковару, Хрватска. Названа је по италијанском уметнику и архитекти из 18. века Ђованију Батисти Пиранезију (1720–1778), чија породица потиче из Пирана.

Награде се додељују најбољим реализованим архитектонским пројектима који су настали у последње две године на територији држава Средње Европе: Аустрије, Чешке, Грчке, Хрватске, Италије, Мађарске, Словачке и Словеније. Од 2018. године, овој листи земаља придружила се Србија, 2019. Босна и Херцеговина, а 2020. Црна Гора.

Пројекте приказане на изложби „Пиранези“ бирају и номинују национални селектори наведених земаља крајем октобра. Сваки селектор може да предложи по пет пројеката.

Део изложбе за Награду „Пиранези“ је и међународна студентска изложба на којој учествују архитектонски факултети из европских градова Граца, Шпитала, Беча, Бањалуке, Сарајева, Сплита, Загреба, Солуна, Будимпеште, Пескаре, Трста, Подгорице, Братиславе, Љубљане, Марибора, Београда, Новог Сада и АА Лондон – који представљају по два пројекта по избору студентских селектора.

За Награду „Пиранези“ конкурише 55 реализованих архитектонских пројеката и 38 студентских пројеката. Међународни жири, који чине предавачи на годишњој конференцији ПДА, бира добитнике Награде „Пиранези“, два Почасна признања „Пиранези“ и једног Почасног признања „Пиранези“ за студенте, а додељује их почасни спонзор конференције ПДА.

Награда „Пиранези“ додељује се различитим пројектима који се разликују по величини и програму, али је фокус награде и даље на односу савремене архитектуре према природном и културном контексту.

Добродошли!

Piranesi izložba, foto Jadran Rusjan

Фото: Јадран Русјан

Piranesi izložba, foto Andrej Strehovec

Фото: Андреј Стреховец