УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Једнодневна посета студената Мастер студија унутрашња архитектура археолошким локалитетима античког Сирмијума у Сремској Митровици, 21. октобар 2021. године

IMG_9455

Локалитет ЦАРСКА ПАЛАТА, фото: Дејан Тодоровић

 

Мастер академске студије Унутрашња архитектура – I година

Изборни предмет 2 – професионални контекст: СТРАТЕГИЈА ДИЗАЈНА

У оквиру наставе у зимском семестру школске 2021/22 године на I години Мастер академских студија Унутрашња архитектура Архитектонског факултета Универзитета у Београду, на изборном предмету Стратегија дизајна (руководилац: доц. др Милена Кордић, асистент Дејан Тодоровић), у четвртак 21. октобра реализовано је једнодневно студијско путовање са посетом археолошким локалитетима античког града Сирмијума, Археолошког музеја и Музеја Срема у данашњој Сремској Митровици.

IMG_9347

Локалитет ЦАРСКА ПАЛАТА, фото: Дејан Тодоровић

IMG_9420

Локалитет ЦАРСКА ПАЛАТА, фото: Дејан Тодоровић

 

Обилазак Сремске Митровице организовао је Бојан Поповић из Археолошког института, који је студенте провео кроз најзначајније локалитете и омогућио им специјализована стручна вођења. Студенти су посетили локалитет Царска палата, Музеј Срема са локалитетом 85, локалитет 31, лапидаријум Музеја Срема (Кућа породице Бајић), локалитет Црква св. Димитрија као и Житни трг, суочивши се на тај начин са значајем, вредностима и потенцијалима археолошког наслеђа Сирмијума. Студенти су имали прилику да из прве руке чују проблеме и добију улазне параметре за рад на задатку.

IMG_9466

МУЗЕЈ СРЕМА и локалитет 85, фото: Дејан Тодоровић

IMG_9516

МУЗЕЈ СРЕМА, фото: Дејан Тодоровић

IMG_9551

Локалитет 31, фото: Дејан Тодоровић

 

Актуелан проблем Археолошког института као и града Сремске Митровице је недостатак стратегије за приближавање публици овако важних потенцијала који остају незапажен чак и уз редовне активности туристичке организације. Са друге стране, студенти се упознају са процесом и уче да одговоре на изазове рада у конкретном простору, на конкретном задатку, повезујући се директно са стручњацима и представницима институција релевантним за рад на решавању овог проблема.

IMG_9626

МУЗЕЈ СРЕМА – Лапидаријум, фото: Дејан Тодоровић

IMG_9708

МУЗЕЈ СРЕМА – Лапидаријум, фото: Дејан Тодоровић

 

Настава на предмету обухвата стицање знања и развијање логике о проширеном пољу пројектовања ентеријера, који су у овом случају контекстуализовани на примеру стратешког промишљања и дизајнирања интервенција или догађаја у отвореном јавном простору, са циљем истицање и промовисање значаја археолошких налаза из периода антике.

IMG_9769

Локалитет ЖИТНИ ТРГ, фото: Дејан Тодоровић