УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Kolarevic_Branko_IAAC_MONIKA-WITTIG_main

Позивамо Вас да присуствујете предавању које ће одржати проф. Бранко Коларевић у понедељак, 20. децембра 2021. године у 18.00 часова у амфитеатру Архитектонског факултета, на предмету Технологија архитектонских објеката.

 

BUILDING DYNAMICS: EXPLORING ARCHITECTURE OF CHANGE

Ово предавање испитује основне концепте, значајне прошле и садашње пројекте који се баве интерактивним окружењем које реагује, односно зградама које могу да промене своју конфигурацију, изглед и услове средине као одговор на обрасце окупације и контекста (а заузврат могу и да их обликују). Главни аргумент је да промена у архитектури није ни адекватно адресирана ни истражена теоретски, експериментално или феноменолошки.
[Предавање је засновано на истоименој књизи објављеној 2015. године. Прва верзија овог говора одржана је као уводна реч EmTech-а за 2012. у АА-у Лондону.]

Место и време
Предавање ће се одржати у понедељак, 20. децембра 2021. године у 18.00 часова у амфитеатру Архитектонског факултета, Булевар краља Александра 73/II.

Биографија предавача
Бранко Коларевић је декан Хилиер колеџа за архитектуру и дизајн на Технолошком институту у Њу Џерсију (ЊИТ). Предавао је архитектуру на неколико универзитета у Северној Америци и Азији: Универзитет Пенсилванија, Универзитет Калгари, Универзитет Хонгконг и држао предавања широм света о употреби дигиталних технологија у пројектовању и грађењу зграда. Објавио је неколико значајних књига из области примене рачунара у архитектури, као аутор или уредник: Mass Customization and Design Democratization (са Хосе Пинто Дуартеом), Building Dynamics: Exploring Architecture of Change (са Вером Парлаћ), Manufacturing Material Effects (са Кевином Клингером), Performative Architecture (са Алијем Малкавијем), Architecture in the Digital Age. Био је на руководећим позицијама као председник Асоцијације за компјутерски потпомогнуто пројектовање у архитектури (ACADIA), Канадског архитектонског одбора за сертификацију (CACB) и Асоцијације универзитетских школа за архитектуру (ACSA). Добитник је ACADIA награде за иновативна истраживања 2007. године и ACADIA награде за изврсност 2015. Докторирао је 1993. и магистрирао 1989. на Харвард Универзитету. Основне студије завршио је 1986. на Универзитету у Београду Архитектонском факултету.

 

 

 

Slika predavanje Branko K