УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Pozivnica  © MuBGD

Позивамо вас у недељу, 12.12.2021. године у 13h на отварање и ауторско представљање изложбе „Осми километар”, која је у Музеј Југославије дошла право из Павиљона Републике Србије у оквиру 17. Међународне изложбе архитектуре у Венецији, а чији су аутори група младих архитеката окупљених око платформе „Модерни у Београду”.

Идеја да се изложба „Осми километар” представи у Музеју Југославије проистекла је из тога што се у њеном фокусу налази рударски град Бор, један од пет индустријских локалитета представљених на тек отвореној изложби „О фабрикама и радницима” која се бави индустријским наслеђем на простору Србије, али и из жеље да суграђанима и суграђанкама представимо рад који је успешно представљао Србију у Венецији.

О изложби „Осми километар”:

У свакодневном говору становници Бора исказују појединачна места града кроз меру њихове удаљености од рударског површинског копа Бор, који рачунају као полазну тачку, „нулти километар” или „смак света”. Систем оријентације становника аналоган је начину планирања и изградње самог града кроз седам градских километара. У овом смислу, „осми километар” представља квалитативно нови слој града, предлажући правце његовог будућег развоја независног од рударске индустрије.

Изложба приказује како се на примеру Борског басена развијена рударска производња до сада једнозначно постављала као искључиви фактор постојања града. Умрежавањем ове производње у глобалне токове капитала, у граду се испољава одсуство могућности рада на друштвеном и просторном плану. Уједно, услед неодрживости предложених алтернатива социо-економског развоја Бора, то је и прилика за редефинисање односа живот – рад, а тиме и физичког оквира унутар ког се наведени процеси одвијају. Стога изложба и истраживање разматрају будућност овог односа кроз тему „осмог километра”, који уводи поремећај у поредак постојећих седам градских зона – седам градских километара. Сваки од седам километара истражен је уједно кроз студије архивске грађе и кроз пројекат теме која је специфична за одређено подручје, то јест, километар града. Одговарајуће теме су редом: индустрија, просторно планирање, простори културе, стамбени стандард, култура свакодневног живота, екологија, и демографија.

Платформу МуБГД (Модерни у Београду) чине: Ива Бекић, Петар Цигић, Далиа Дуканац, Стефан Ђорђевић, Ирена Гајић, Мирјана Јешић, Христина Стојановић и Снежана Златковић, а сарадници на изложби били су: Катарина Ђорђевић, Стефан Ђорђевић и Драган Стојменовић.

„Осми километар” моћи ће да се погледа у згради Музеја 25. мај, у оквиру комплекса Музеја Југославије, до 15. фебруара 2022. године.

О платформи „Модерни у Београду”:

Платформа је основана у Београду 2018. године и окупља групу архитеката са посебним интересовањем и ангажманом у области илустрације, графичког дизајна и ликовних уметности. Заједно су покренули пројекат МуБГД у циљу промоције али и критичке анализе архитектонског наслеђа Београда путем иновативних графичких репрезентација. Дугорочно истраживање аутора у домену визуелне репрезентације има за циљ допринос у разумевању канонских архитектонских пројеката и објеката и њихових улога у ширем друштвено-политичком, економском и културном контексту, као критичког инструмента за посматрање, промишљање и понашање у савременом простору. Реализовали су више самосталних изложби (током 2019.) за које им је додељена награда „Ранко Радовић” (2020) у категорији телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације. Пројекат „Осми километар” награђен је са MicroMacro Award на STRAND Design Awards 2021 u kategoriji Challenges in Architecture and Urban Design.

Model Osmi kilometar - infografik  © MuBGD