УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ОТВОРЕНА ИНСТАЛАЦИЈА „ПОКРЕНИ ОКРЕНИ“ У СКЛОПУ АКЦИЈЕ „РЕЦИКЛИРАЈ – НАПРАВИ КРУГ“

DSC07455
фотографија: Focus Art

У светлу еколошких изазова са којима се суочавамо на свакодневном нивоу, Универзитет у Београду – Архитектонски факултет наставља да својим деловањем подстиче партиципацију младих и креативних људи и сарадњу са цивилним сектором у циљу промоције одрживих идеја и подизања свести о важности проблема загађења животне средине и стварања квалитетнијих простора за живот.

Просторна инсталација од рециклабилног отпада „ПОКРЕНИ ОКРЕНИ“ настала је као резултат сарадње између удружења „Fokus Art“ и Универзитета у Београду – Архитектонског факултета у оквиру акције „РЕЦИКЛИРАЈ – НАПРАВИ КРУГ“, и званично је отворена у суботу 30. октобра у парку Војводе Вука на Топличином венцу.

fotka 1
Аутор фотографије: Милош Костић

Изложба је организована са општином Стари град, а њен циљ је био усмерен ка подизању свести о важности рециклаже и поновне употребе рециклабилног отпада у циљу очувања животне средине. У акцији су такође учествовали и ЈКП Градска чистоћа,  ЈП Ада Циганлија и Coca-Cola Србија. Акција је започета студентском радионицом одржаваном на Архитектонском факултету под менторством асистената др Милоша Костића и Дејана Тодоровића, на којој су студенти различитих степена студија предлагали идејна решења за интерактивне инсталације од рециклабилног отпада. Кроз низ корака студентски концепти су детаљније разрађени у техничко-технолошком смислу, након чега је у консултацији са партнерима који су учествовали у реализацији инсталације, изабрано решење студенткиња друге године Милице Младеновић и Бојане Ристивојчевић под називом „ПОКРЕНИ ОКРЕНИ“.

fotka 3
аутор фотографије: Милош Костић;
цртежи идејног решења инсталације: Милица Младеновић, Бојана Ристивојчевић
0-02-05-4f7806c9588322120ec100c9d47841ebc44c8681e0a096a194b16baa074cc4a8_3159ec9a0c8e3fde 0-02-05-abc8fa00fd8b170b1cc994568e3999871f38b24b80f93899e88588464aab6a0b_acfabfbc3b694bf7
аутор фотографије: Дејан Тодоровић
атмосфера са радионице на Архитектонском факултету

Изабрано решење представља интерактивну просторну инсталацију од пластичних флаша на потконструкцији у виду зида, која позива кориснике да узму учешће у процесу рециклаже кроз уметање искоришћених пластичних амбалажа и попуњавање унапред дефинисаних зона. У склопу инсталације предвиђен је инфо пулт са пратећим мобилијаром, који је такође реализован од пластичних флаша и ОСБ плоча и који служи за потребе организовања различитих догађаја, попут едукативне радионице за децу, коју је организовала ЈКП „Градска чистоћа“ на самом отварању. Поред практичног искуства које студенти стичу, на овај начин наглашава се важност и промовише активно учешће младих архитеката кроз сарадњу са различитим институцијама, приватним и цивилним сектором у развоју и имплементацији нових модела друштвене одговорности и бриге према урбаном и природном окружењу.

DSC07522
фотографија: Focus Art,
Отварање инсталације на Тргу Војводе Вука

Инсталација ће од 1. новембра бити пребачена у Парк науке на Ади Циганлији, где ће бити доступна наредних месец дана свим заинтересованим грађанима. Након завршетка манифестације, инсталација ће бити демонтирана, а коришћени материјал биће даље рециклиран, чиме ће циклус реализације акције и доприноса бити симболично затворен.

oznor

oznor

sdr