УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Izlozba-50-do-50-Galerija-LAG (naslovna)

У галерији LAG у Београду, 12. октобра у 20h, биће отворена изложба 50 истакнутих аутора из области архитектуре и дизајна са територије Србије, до 50 година старости.

Стицајем већ познатих околности, архитекте и дизајнери дуже времена нису имали прилике да излажу своја новија ауторска остварења. Још мање је било прилика за сусрет, упознавање и размену искуства. Први пут после краће паузе, истакнути ауторитети у овим областима ће моћи да своје најбоље пројекте и реализације прикажу стручној и широј јавности, а то све у оквиру једног простора.

 

Изложба „50 до 50“

Балкански Архитектонски Бијенале (БАБ) ове године навршава 10 година свог постојања. Чланови удружења желели су да, заједно са својим колегама и сарадницима, обележе овај значајни јубилеј представљајући домаћу архитектонтску и дизајнерску сцену на изложби која је симболично названа „50 до 50„.

Циљ изложбе је афирмација, презентација и промоција 50 домаћих аутора који припадају новом таласу стваралаштва, односно имају до 50 година.

На изложби ће своје референтне радове представити 40 архитектонских бироа и 10 дизајнера из Србије који су својим ауторским приступом значајно утицали на развој локалне креативне сцене.

„Одабрани излагачи били су у обавези да поседују активну продукцију у последњих пет година. У случају архитектонских бироа – да континуирано пројектују објекте и ентеријере. Од дизајнера намештаја захтевало да се имају серијски произведене комаде, који су у последњих пет година у продаји“ – наводи Марко Стојановић, историчар уметности и селектор изложбе.

Архитектонски бирои биће представљени кроз плакате величине 70×100 цм и макете изведених објеката. Произвођачи намештаја приказаће своје истакнуте производе – намештај и расвету.

Изложба ће бити одржана у просторијама галерија ЛАГ, која се налази у склопу тржног центра Галерија Београд. Изложба ће бити отворена до 15. новембра, а њено отварање заказано је за уторак, 12. октобар, у 20х. На самом отварању излагачима и гостима ће се обратити Марко Стојчић, главни урбаниста града Београда.

 

Од А до З: Излагачи и партнери

У сегменту „архитектура“, своје пројекте и радове изложиће (азбучним редом): AKVS, A3 Studio, A4 Studio, Alterno Inc, Ana Nenadović, Antipod Studio, Arhitektura Buđevac, BG Arh, Bureau Cube Partners, DAB Studio, Danilo Dangubić, Domus Arhitekti, ENND Studio, Fluid Studio, Folić Architects, Gušić Arhitektura, Inka Studio, Kontra Studio, Ksenija Đorđević, Kuzmanović + Fijala, MADA Studio, MAPA Arhitekti, Miloš Milivojević, Modelart Arhitekti, MODULAR, N-Martin Studio, Proambo Studio, Re:ACT, Remorker Arhitekti, Savremena Arhitektura, Studio Sonja Brstina, Studio Meteor, Studio OBE, Studi OPNA, Studio Simović, Teking, Unknown Studio, URED Studio i Zabriskie Studio.

У сегменту „дизајн“, своје пројекте и радове изложиће  (азбучним редом): Charlie Pommier, Craftka, Dsignedby, Flame Furniture, Floem, Garda Furniture, Hookl & Stool, Kora Studio, LAURA, Minoo, MOD, Vanquish, Wood Line i Wood Mood.

Одржавање изложбе подржала је Привредна Комора Србије.

Компаније ACOELMATFEALхиЦАД су покровитељи догађаја, док је портал Градња медијски партнер.


Увертира за БАБ 2021

Изложба „50 до 50“ представља увертиру за главни догађај – БАБ 2021, који ће бити одржан у децембру. Као и много пута до сада, на овогодишњем Балканском Архитектонском Бијеналу готове све државе из региона ће на сличан начин приказати своје архитектонско-дизајнерске активности.

Кустос изложбе је архитекта Небојша Глишић, један од оснивача БАБ-а. Земља-гост ове године је Хрватска, чији комесар ће бити архитекта Саша Беговић из загребачког студија 3LHD.

Поред главне изложбе у оквиру овогодишњег БАБ-а, биће организована и научна конференција, као и две пратеће изложбе: Брутализам на Балкану и Савремени стан у Београду.

Подсетимо се, овогодишњи БАБ ће се одржати од 8. до 16. децембра у простору Биоскопа Балкан. Рок за пријаву и регистрацију за овогодишње Балканско Архитектонско Бијенале је 15. октобар 2021. године.

Више информација о начину пријављивања заинтересоване архитекте и дизајнери могу погледати овде.

Izlozba-50-do-50-Galerija-LAG (ucesnici)