УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

enostra

https://issuu.com/europanostra/docs/20210322_european_cultural_heritage_green-paper_ex

 

Двадесет другог марта 2021. одржан је важан wебинар Европске институције Еуропе Ностре (www.europanostra.org)  која се бави заштитом културног наслеђа.  Данас је лансиран нови документ тзв. “Зелени документ” или Green deal. Вебинару је присуствовала, у име факултета, по позиву редовни професор др Ева Ваништа Лазаревић, чланица Еуропе Ностре, која је у новембру 2019. и била као представник на величанственом скупу ЕН у Паризу.

Синергија културе и зеленог, на први поглед необично је упарена, још крајем 2019, уочи пандемије Короне. Сматра се да се унапређењем културног наслеђа, као алатком, може унапредити катастрофално стање на глобалном нивоу које се тиче заштите околине. Документ Европа 2050. предвиђа да се до те године доведе стање Европе климе у неутралну зону, скоро без CO2 емисије. Данас, више него икада, услед смањеног конзумеризма али и низа непредвиђених промена дефинитивно су трансформисане парадигме око ове две, по архитектуру важне области: културе и здравља. Помиње се као кључна реч синергија, као и железница – модернизовани облик овог транспорта који ће се фаворизовати управо ове године.“New EU Bauhaus movement” је акција Европске Уније формирана по узору на иновативност покрета Bauhaus али 100 година касније под новим околностима  21. века и унутар нових проблема: креативном пост Covid економијом, рециклажом, одрживошћу и новом мобилношћу а у циљу  Зеленог плана за Европу, који, упркос свему, данас изгледа још увек утопистички.

 

Присуствовање најнапреднијим Европским догађајима као што је овај данашњи у научно-стручној сфери архитектуре и урбанизма, односно урбане регенерације и културног наслеђа је изузетно важно за позицију Факултета, чиме се његови професори унапређују у свом знању и добијају могућност да најновија сазнања прослеђују студентима и колегама у нашој средини, чинећи је тако теоретски  потпуно еквивалентном напредним земљама.

 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/AC_20_1916