UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

enostra

https://issuu.com/europanostra/docs/20210322_european_cultural_heritage_green-paper_ex

 

Dvadeset drugog marta 2021. održan je važan webinar Evropske institucije Europe Nostre (www.europanostra.org)  koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa.  Danas je lansiran novi dokument tzv. “Zeleni dokument” ili Green deal. Vebinaru je prisustvovala, u ime fakulteta, po pozivu redovni profesor dr Eva Vaništa Lazarević, članica Europe Nostre, koja je u novembru 2019. i bila kao predstavnik na veličanstvenom skupu EN u Parizu.

Sinergija kulture i zelenog, na prvi pogled neobično je uparena, još krajem 2019, uoči pandemije Korone. Smatra se da se unapređenjem kulturnog nasleđa, kao alatkom, može unaprediti katastrofalno stanje na globalnom nivou koje se tiče zaštite okoline. Dokument Evropa 2050. predviđa da se do te godine dovede stanje Evrope klime u neutralnu zonu, skoro bez CO2 emisije. Danas, više nego ikada, usled smanjenog konzumerizma ali i niza nepredviđenih promena definitivno su transformisane paradigme oko ove dve, po arhitekturu važne oblasti: kulture i zdravlja. Pominje se kao ključna reč sinergija, kao i železnica – modernizovani oblik ovog transporta koji će se favorizovati upravo ove godine.“New EU Bauhaus movement” je akcija Evropske Unije formirana po uzoru na inovativnost pokreta Bauhaus ali 100 godina kasnije pod novim okolnostima  21. veka i unutar novih problema: kreativnom post Covid ekonomijom, reciklažom, održivošću i novom mobilnošću a u cilju  Zelenog plana za Evropu, koji, uprkos svemu, danas izgleda još uvek utopistički.

 

Prisustvovanje najnaprednijim Evropskim događajima kao što je ovaj današnji u naučno-stručnoj sferi arhitekture i urbanizma, odnosno urbane regeneracije i kulturnog nasleđa je izuzetno važno za poziciju Fakulteta, čime se njegovi profesori unapređuju u svom znanju i dobijaju mogućnost da najnovija saznanja prosleđuju studentima i kolegama u našoj sredini, čineći je tako teoretski  potpuno ekvivalentnom naprednim zemljama.

 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/AC_20_1916