УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

MORPHO-LAB У САРАДЊИ СА АМБАСАДОМ РЕПУБЛИКЕ СЛОВЕНИЈЕ У БЕОГРАДУ УЧЕСНИК ЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА EUROPE READR

01_Cover za sajt Europe Readr(1) (1)

У оквиру пројекта „EUROPE READR“ Амбасадa Републике Словеније у Београду у сарадњи са Лабораторијом за морфологију и типологију града (Morpho-Lab), руководиоца др Владана Ђокића,  у оквиру Центра за истраживачку делатност Архитектонског факултета Универзитета у Београду, реализује пројекат мобилног павиљона / просторне инсталације у јавном простору.

Europe Readr (Europe Readr – the future of living / https://www.eunicglobal.eu/news/europe-readr) је пројекат инициран од стране Министарства спољних послова Републике Словеније поводом предстојећег председавања Словеније Саветом Европске уније од јула до краја децембра 2021. године. Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Националним институтима Европске уније за културу (EUNIC). Циљ пројекта је да подстакне културу читања и критичко размишљање у друштву о будућем животу, да подржи стварање јавних простора за размену и дебату о заједничким европским вредностима, да отвори дијалог о Европском зеленом договору (European Green Deal), одрживости и урбанизму кроз серију активности заснованих на међународној сарадњи и креативности.

Лабораторија за морфологију и типологију града (Morpho-Lab), руководиоца др Владана Ђокића, у оквиру Центра за истраживачку делатност Архитектонскoг факултета у Београду учествоваће у  једној од активности пројекта Europe Readr која ће окупити велики број школа архитектуре из целог света. Мрежа архитектонских школа и експертски тимови радиће у предстојећем периоду на пројектовању и реализацији павиљона / просторних инсталација у јавним просторима који ће имати за циљ да допринесу остварењу циљева пројекта Europe Readr. Процес пројектовања и реализације павиљона / просторних инсталација предвиђа укључивање студента кроз различите ваннаставне активности (радионице, семинаре, конкурсе и сл.).

I фаза / студентски конкурс за идејно решење павиљона / просторне инсталације

II фаза / радионица разраде конкурсних решења

III фаза / извођење и реализација павиљона / просторне инсталације у јавном простору на        територији града Београда

 

Пројектни тим лабораторије за морфологију и типологију града (Morpho-Lab) који спроводи реализацију пројекта:

др Владан Ђокић, редовни професор, декан, руководилац Morpho-Lab лабораторије

др Ана Никезић, ванредни професор

др Милица Милојевић, доцент

др Јелена Ристић Трајковић, доцент

др Верица Крстић, доцент

др Анђелка Бнин-Бнински, научни сарадник

др Александра Ђорђевић, асистент

др Младен Пешић, асистент

докторанд Милош Костић, асистент

докторанд Александра Миловановић, истраживач приправник

докторанд Милош Томић, истраживач приправник

 

 

 

I ФАЗА / СТУДЕНТСКИ КОНКУРС

Студентски конкурс за идејно решење павиљона / просторне инсталације представља прву фазу у реализацији пројекта. Задатак овог конкурса је конципирање и израда идејног решења павиљона / просторне инсталације намењене промоцији читалачке културе, чија се реализација предвиђа кроз другу и трећу фазу реализације пројекта.

 

II ФАЗА / РАДИОНИЦА

Изабрана решења биће предмет разраде у оквиру студентске радионице коју ће организовати Архитектонски факултет у Београду и које ће уследити након конкурса. Радионица ће студентима омогућити додатно практично искуство и сарадњу са колегама из других дисциплина.

Имајући у виду да су радионице замишљене као мултидисциплинарне, критичари на радионицама биће експерти и партнери из различитих области технике, технологије, уметности и друштвено-хуманистичких наука.

 

III ФАЗА / ИЗВОЂЕЊЕ

 

Оквирни термински план:

  • I фаза / март 2021.

Студентски конкурс – избор идејних решења за разраду

  • II фаза / април – мај 2021.

Студенти из различитих дисциплина (архитектура, друштвено-хуманистичке науке, примењена уметност, уметност, електротехника, грађевинарство, итд…) развијају и разрађују награђене конкурсне идеје (разрада детаља, избор материјала, конструктивне карактеристике, елементи осветљења, садржај итд.)

  • 1-14. септембар 2021. Последњи корак, извођење пројекта.
  • Средина септембра – Свечано отварање и представљање Europe Readr просторне инсталације (догађаји намењени промоцији читалачке културе, промоције, изложбе и други пратећи програм).