УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Међународни конкурс за архитектонске идеје: Редефинисање западне ривијере Солуна

Arxellence_2_MAIN PHOTO_1

Основан 315. године пре нове ере и назван по имену принцезе Тесалонике Македонске, сестре Александра Великог, Солун је историјски град који се развијао кроз векове. Захваљујуц́и свом положају у северозападном делу Егејског мора, Солун је постао мултиетничка метропола. Грци, Римљани, Турци Османлије, Словени и Јевреји пролазили су вековима кроз овај град, оставивши свој траг у самој  култури града и њеној архитектури.

Arxellence_2_Thessaloniki_landmark_2

“Солунски кишобрани“, источна обала

Западна обала, укључујући градску луку, некада је била производна зона, а сада је идеално смештена како би усмерила развој града и његову обнову у живи регионални и међународни центар. Нажалост, данас је подручје западне обале слабо искориштено урбано подручје које представља вероватно једно од најнеразвијенијих подручја града. Слаби имиџ, живахност града као и његову продуктивност. Неколико досадашњих иницијатива за промена ка урбаном расту и продуктивности није завршемо успешно. Изазов и даље остаје.

Arxellence_2_competition area_2

Солун западна обала, напуштене зграде

Архитектонско урбанистички конкурс „ArXellence 2““ је отворен, бесплатан и једностепени; међународно такмичење идеја које за циљ има да истакне иновативни дизајн као идеално средство за успех нове Централне пословне области (ЦБД) Солуна. Конкурс спонзорише и организује АЛУМИЛ – међународна компанија са седиштем у Грчкој, специјализована за развој напредних архитектонских алуминијумских система – и подржана од стране Међународне уније архитеката (УИА). Спроводиће се према UNESCO-вим стандардним правилима за међународна такмичења у архитектури и урбанистичком планирању и препорукама за најбољу праксу УИА-е.

Arxellence_2_logos UIA_ALUMIL

Детаљније, предмет конкурса је дизајн новог ЦБД-а на ширем простору од 120.000 м2 иза луке. Повољна локација тог подручја уз градску луку, у близини историјског градског језгра и врло близу важних путних и железничких мрежа, као и индустријских зона и логистичке инфраструктуре, нуди могућности за одрживи економски развој. Даље, подручје ће се значајно развити након завршетка великих перспективних инфраструктурних пројеката, као што је проширење луке, нове метро мреже Солуна и потенцијални развој западне приградске железнице. И на крају, али не мање битно, наставак преуређења аеродрома у Солуну довешће до (2021.) проширења модерног аеродрома са знатно повећаним капацитетом, који ће град даље повезати са светом.

Arxellence_2_competition area_3

Солун западна обала, подручје такмичарске зоне

Стога, са јаким потенцијалом преуређења, конкурс за архитектонске идеје „ArXellence 2“ представља главни изазов урбане обнове. То је први и најважнији корак ка испуњењу очекивања новог, космополитског Солуна. Верује се да ће визионарске идеје конкурса отворити пут обнављању овог оронулог градског подручја кроз иницијативе локалне управе и учешћем приватног сектора. Потврђујући своју важност и значај за јавност, конкурс се одвија под покровитељством грчког Министарства животне средине и енергетике, регионалне владе Централне Македоније, општине Солун, Техничке коморе Грчке (огранка Централне Македоније) и Савета архитеката Солуна.

Такмичење је почело 9. марта 2020. године, а пријаве ће бити отворене до 25. маја 2020. Рок за пријаву је 15. октобар 2020. Награде ће износити 60.000 €, а 6 победника, заједно са 4 почасна признања, су најављене за 25. новембар 2020. Церемонији доделе награда уследиће двадесетодневна изложба у Градској скупштини Солуна као и изложба у Солунској музичкој дворани. Да бисте добили званичние УИА-ове информације конкурса и регистровали се, посетите страницу такмичења:

www.alumil.com/arxellence.