УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

mapa okruzenje

На позив СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ који, у име Града Београда, спроводи пројекат ПАМЕТНИ градови (Заједничко стварање локално прилагођених еколошких решења за друштвено инклузивну урбану регенерацију посебних вредности), Савет зелене градње Србије се прихватио да буде део Фокус-Радних група, прецизније секције академије, струковних организација и малих и средњих предузећа (Архитектонски факултет УБ, Шумарски факултет УБ, Хемијски факултет УБ, Удружење архитеката Србије, Савет зелене градње Србије, EnPlus Consultancy, Strawberry energy).

У склопу тог ангажовања направљен је Упитник, намењен широј јавности, о избору садржаја и активности које Линијски парк треба да понуди https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScYpWd93g-7SVSy5q41oYvLb07hRnZaHpbHT6RdJEhlX6veOA/viewform .

Молимо вас да га попуните, а уколико сте расположени и да га проследите даље јер је циљ укључивање што већег броја грађана како би се подигао квалитет и легитимитет одлука о развоју нашег града.

 

У коридору бивше железничке пруге на Дорћолу у дужини од 4600 м, од Бетон хале до Панчевачког моста, налази се подручје будућег Линијског парка. План детаљне регулације за Линијски парк – Београд почео је да се израђује ове јесени (Одлука о изради плана објављена је у Службеном листу града Београда 88/18). Овај драгоцени јавни простор у београдској централној зони, ослобођен своје првобитне транзитне намене, тј. пруге за теретне вагоне за пренос опасних материја, треба да добије садржаје који ће значајно унапредити живот не само локалног становништва, већ свих грађана Београда.

 

Линијски парк има предиспозицију да постане и нови симбол града на исти начин на који је Хај Лајн (Хигх Лине) парк у Њу Јорку трансформисао надземну метро линију у ново обележје града. Хај Лајн парк настао је управо на иницијативу локалног становништва, које се пре 20 година окупило и удружило како би напуштени транспортни коридор био сачуван од рушења и пренамењен у јединствени зелени коридор. Парк је званично отворен 10 година касније, а и данас ово локално удружење, заједно са Департманом за  паркове и рекреацију града Њу Јорка, одржава Хај Лајн парк и осмишљава програм, догађаје и манифестације у њему.

 

Након Њу Јорка, сличне паркове уредили су бројни градови широм света, а неки од интересантних примера су Зарјаде парк у Москви, Белтлајн парк у Атланти, парк 606 у Чикагу, Зелени коридор у Сингапуру, Железнички коридор Западног Торонта, исл.

 

Овим упитником желимо да подстакнемо грађане да се укључе у осмишљавање и планирање простора Линијског парка у Београду, првенствено у избору садржаја и активности које овај парк треба да понуди, али и одабиром амбијената, принципа планирања и сопственим, слободним сугестијама.

 

Упитник ће бити отворен до 31.01.2020. године, за све кориснике који се региструју путем емаил адресе (Ваша адреса може остати анонимна за јавност). Резултати анкете биће јавно доступни, анализирани и детаљно представљени на интернет платформи www.bellab.rs, а користиће се као смернице за планирање и обликовање Линијског парка у Београду.