УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Међународна студентска радионица ”Одрживи и интегрални урбани развој новобеоградских блокова – на примеру БЛОKа 45”/ ”Unblocking a sustainable future for new Belgrade blocks”

01

У периоду од 25. октобра до 3. новембра 2019. године на Архитектонском факултету у Београду биће одржана међународна студентска радионица „Одрживи и интегрални урбани развој новобеоградских блокова – на примеру БЛОКа 45/ „Unblocking a sustainable future for new Belgrade blocks – BLOСК 45“. У радионици, која се реализује као део ERASMUS сарадње са Факултетoм за Архитектуру и урбанистичко планирање из Штутгарта, учествоваће 13 студената Мастер програма Интегрални урбанизам са Архитектонског факултета у Београду и 15 студената Мастер програма Integrated urbanism and sustainable design са факултета за Архитектуру и урбанистичко планирање из Штутгарта. Прoстoрни пoлигон је Блок 45, на левој обали реке Саве, на подручју градске општине Нови Београд.

За студенте Архитектонског факултета из Београда радионица се организује као део редовних студијских активности у оквиру предмета:

– МАСИУ-23041-01 ИПО3-01_Интегралне урбане стратегије – 01 (ван. проф. др Kсенија Лаловић, доц.др Ратка Чолић, асист. Јована Бугарски, сарадник Ана Шабановић);

– МАСИУ-23030_Методолoгија планирања (доц. др Данијела Миловановић Родић, асист. Александра Ђорђевић);

– МАСИУ-23020_Теорија планирања (ван. проф. др Марија Маруна).

Kао ментори на радионици са факултета из Штутгарта учествују: проф.др. Astrid Ley, Lenka Vojtová, Rainer Goutrié i Raphael Dietz.

Међународна радионица има за полазиште глобално дефинисане циљеве одрживог развоја и отвара питања њихове локализације. Поред циљева одрживог развоја (2015), UN-Habitat Нова урбана агенда (2016) и ЕУ Урбана агенда (2016) представљају међународне пoлитике урбаног развоја које се у Србији спроводе кроз Националну стратегију одрживог урбаног развоја до 2030. године (2019).