УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс Галерије Колектив: учешће у излагачкој сезони 2019/20 програма 3М3

kolektiv3m3209

Kolektiv_Logo120x120

КОЛЕКТИВ АРХИТЕКАТА расписује отворени, јавни, једностепени конкурс за кустоса 3М3 програма за излагачку сезону 2019/2020. Конкурс је отворен за све кустосе (и појединце који желе да се у том правцу развијају) заинтересоване за архитектонску теорију и праксу, методологије разумевања и представљања архитектонских феномена и развитак теоретског рада кроз изложбену форму.

​Од кустоса се очекује савремен и аутентичан приступ при организацији и извођењу 3М3 изложби. Предлог теме излагачке сезоне је слободан, уз обавезну везу са или осврт ка неком од просторних, друштвених, историјских, естетских, продукцијских феномена у архитектури.

Закључно са 30. септембром 2019. године потребно је послати следећи конкурсни материјал на адресу: 3m3@kolektiv.rs:

  • Кратку биографију,
  • Предлог тематског оквира сезоне:

Предлог треба да буде написан концизно и да што прецизније представи кустоски концепт тиму галерије и заинтересованим уметницима/излагачима.

Од кустоса се очекује да постави питања будућим ауторима, потенцијално понуди лично виђење или приступ истима и да својим размишљањем заинтригира и привуче потенцијалне ауторе.

Формулар за предлог теме можете преузети овде  ПРИЈАВНИ ФОРМУЛАР

Имајући у виду да је излагачки програм 3М3 намењен првенствено младим архитектама и студентима архитектуре и сродних области, пожељно је да кустос има посебно интересовање у домену менторског рада.

Галерија Колектив ће обезбедити простор за излагање, материјал и продукцију при реализацију изложби, као и логистичку / техничку помоћ при поставци. Предвиђено је да сезона буде реализована од фебруара до јуна 2020.

Годишње се у оквиру 3М3 програма изведе око 5 изложби – радова аутора и ауторских тимова. Кустоси претходних сезона били су, хронолошки: Наталија Паунић, Павле Стаменовић и Марија Бјелић.

3М3 је програмски формат Галерије Колектив који младим архитектама и уметницима / студентима пружа услове за реализацију и презентацију пројеката, с акцентом на радове истраживачке природе.

Излагачки програм 3М3 сваке сезоне води гостујући кустос који одређује тему у складу са личним истраживачким радом и развија идеје са учесницима програма и тимом галерије. На овај начин галерија подржава и промовише кустоско-менторски рад у области излагања у архитектури и подстиче испитивање односа архитектуре и савремених излагачких пракси.

https://www.kolektivarhitekata.com/


Галерија Колектив је изложбени и радни простор у Карађорђевој улици 53. Колектив је, пре свега, посвећен подстицању развоја савремене архитектуре. Идентитет галерије обликован је програмима које тематски обухватају или дотичу архитектуру, као и сарадњом са интернационалним организацијама сличног карактера и циљева.

Структура програма комбинује уметничке и научно истраживачке пројекте са циљем бољег упознавања, разумевања као и промоције савремених архитектонских пракси. Библиотека галерије Колектив свим архитектама, студентима и осталим заинтересованим нуди своју колекцију књига везаних за архитектуру и сродне дисциплине.

Галерија је отворена сваког радног дана од 10.00 до 20.00 часова и суботом од 12.00 до 20.00 часова.


Повезани текстови:

Конкурс Галерије Колектив: учешће у излагачкој сезони 2018/19 програма 3М3

Изложба у Галерији Колектив: Простори Мете Хочевар

Изложба у Галерији Колектив: Град у архитектури | Архитектура у граду

Изложба, предавање и разговор са ауторима у Галерији Колектив: VORA – архитектонски биро

Изложба у Галерији Колектив: УНУЛАУНУ – архитектонски биро

Изложба у Галерији Колектив: Алваро Сиза и Марија Антонија Сиза (Álvaro Siza & Maria Antónia Siza)

Изложба у галерији Колектив: Савремени Отисци – FABRIXel

Изложба: з н а м н е м а н а д е – Лазар Белић

Серија догађаја: Београдски Брутализам

Радионица: Илкин сан о столицама (Ilka’s Dream of Chairs)

Изложба: Поетика кутија – Mathias Klotz