УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујуће предавање: “Статус објекта. Филозофија архитектуре и превазилажење присутности” – Јорг Х. Глајтер (Jörg H. Gleiter)

Јорг Х. Глајтер (Jörg H. Gleiter) на конференцији: Hybrid Talks XX “Computational Design”

Позивамо вас да присуствујете гостујућем предавању архитекте Јорга Глајтера (Jörg H. Gleiter), професора и шефа департмана за архитектонску теорију и директора Института за архитектуру Техничког Универзитета у Белину (Institut für Architektur / Architekturtheorie – Technische Universität Berlin). Предавање ће се одржати у четвртак, 11.04.2019. године у 19.00 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду, под насловом:

Статус објекта. Филозофија архитектуре и превазилажење присутности
The Status of an Object. Philosophy of Architecture and the Overcoming of Presence.
Јорг Х. Глајтер (Jörg H. Gleiter)

четвртак, 11.04.2019. године
19:00 сати, амфитеатар
Универзитет у Београду
 – Архитектонски факултет
Бул. Краља Александра 73/II

Предавање ће се фокусирати на питање објекта као централно питање филозофије архитектуре. Ипак, превазилажење присуства објекта није циљ филозофије архитектуре, као што је често претпостављано, већ је њен предуслов. Узимајући у обзир антропологију, епистемологију и естетичку прагматику, предавање ће истаћи три теоријске позиције на којима се мора темељити свака филозофија архитектуре. Филозофски, архитектура је више питање о времену него простору.

Предавање је отворено за све заинтересоване.

Добродошли!

Jorg_H_Gleiter_portret_opt

Биографија:
Јорг Х. Глајтер (Jörg H. Gleiter) је архитекта, шеф департмана за архитектонску теорију и директор Института за архитектуру Техничког Универзитета у Белину. Студирао је архитектуру на Техничком Универзитету у Берлину, Универзитету у Венецији (IUAV) и на Универзитету Колумбија у Њујорку (M.S. in Advanced Architectural Design, 1992). Докторирао је у области архитектонске теорије на Баухаус Универзитету у Вајмару, где је завршио и постдокторске студије у области филозофије архитектуре.

Као архитекта радио је у бироима Eisenman Architects и Leeser Architecture у Њујорку и у различитим архитектонским бироима у Италији и Немачкој. Предавао је као професор естетике на Слободном универзитету у Бозен-Бозану у Италији (2005-12), као гостујући професор пројектовања и архитектонске теорије на Баухаус Универзитету у Вајмару (2005-07), као професор филозофије архитектуре на Васеда Универзитету у Токију (2003-05) и као гостујући професор на Интернационалном Универзитету (ВИУ) у Венецији (2003).