УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујуће предавање: “Излагање града: урбане могућности које произилазе из поновног читања места” – Марија Хаџисотириу (Maria Hadjisoteriou)

Maria-Hadjisoteriou_Canopy-Process

University-of-Nicosia_logo

Позивамо вас да присуствујете гостујућeм предавању Марије Хаџисотириу (Maria Hadjisoteriou), ванредне професорке на Департману за архитектуру, у Школи хуманистичких и друштвених наука (Department of Architecture, School of Humanities and Social Sciences), Универзитета у Никозији, Кипар које ће се одржати у четвртак 21.03.2019. године у 16.00 часова, у сали 254 Архитектонског факултета у Београду, под насловом:

Излагање града: урбане могућности које произилазе из поновног читања места
“Заједно у Моуталосу”, Пафос’17 организовање уличног догађаја.

Curating the city: Urban Opportunities arising from Re-Reading the Site
“Coming together in Mouttalos” ,Pafos’17 curating street event.

Четвртак, 21.03.2019.
16:00 сати
, сала 254
Универзитет у Београду
 – Архитектонски факултет
Бул. Краља Александра 73/II


Апстракт:
Предавање је фокусирано на академска истраживања реализована од стране наставника и студената Студио 6: Прилагодљиве Стратегије_Временска Синергија са Департмана за Архитектуру, Универзитета у Никозији. Пројекат је инициран мапирањем простора суседства Муталос у Пафосу, некада насељеног заједницом кипарских Турака, чиме је омогућено ново читање локације. Фокус је померен са изграђене инфраструктуре на ‘мекше’ контекстуалне мреже, откривајући вишеструке сложене односе контекстуалних међузависности и аутономија.

Ова студија је пружила ауторитативнију и разноврснију визију суседства, у којој истраживач преузима улогу кустоса јавног простора, иницирајући мале јавне интервенције и окупљајући локалну заједницу и уметнике. Финални резултат ове студија случаја представља један улични догађај “Заједно у Муталосу” који је био део програма Културне Престонице Европе Пафос’17 у септембру 2017. године.

Maria-Hadjisoteriou_profile_photo

Биографија
Марија Хаџисотириу је ванредни професор на Департману за архитектуру Универзитета у Никозији. Доплому архитекте стекла је на Националном Техничком Универзитету у Атини, Грчка, а мастер из архитектонских конструкција и технологија стекла је на Мие Универзитету у Јапану, као Монбушо стипендиста. Маријин главни истраживачки фокус је ‘истраживање кроз дизајн’. Паралелно са својим академским ангажманом, она ради и као пројектант од 1995. године. Марија је добила бројне награде на домаћим и међународним архитектонским конкурсима, међу којима се издвајају: друга награда на Еуропан 9 за Стера пројекат; прва награда за Калиникион Градску већницу и Музеј Атиену; као и награђени урбанистички пројкат развоја историјског центра Агиа Фила. Њен тренутни истраживачки интерес укључује: мапирање као методологију дизајна, питања перцепције са фокусом на нематеријалне квалитете у архитектури и друштвена одрживост у урбаном контексту.

https://inb2instudio.com/