УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ка другачијем граду: “Стварно корисно знање за другачији град” – Дубравка Секулић

Dubravka_Sekulic

У оквиру серијала „Ка другачијем граду“, у организацији Министарства простора, у понедељак, 11. фебруара 2019. године у 18.00 часова, у Центру за културну деконтаминацију (мала сала) одржаће се предавање “Стварно корисно знање за другачији град” Дубравке Секулић, уз дискусију.

Последњих година убрзао се процес у коме су градови постали поприште борби за бољу будућност, не само због већ потрошене фразе да тренутно више људи на свету живи у градовима, која више скрива него што говори, већ и због тога што је град постао један од главних мотора капиталистичког развоја света. Различити теоретичари говоре о томе да је град нова фабрика, алудирајући на потенцијални капацитет градског становништва да буду мотор (антикапиталистичких) промена. У том контексту, битно је промислити шта је стварно корисно знање за другачији град, то јест како доћи до колективног интерпретативног апарата који ће становницама градских средина омогућити да разумеју своју позицију у односу на процесе које им одузимају будућност.

Дубравка Секулић је архитектица и истраживачица. Тренутно завршава докторске студије на ETH Zürich и предаје на Институту за савремену уметност у Грацу. Њен истраживачки фокус пресеца области економије, права и просторног обликовања и планирања града.

logo-czkd_new

Post scriptum

Овде можете да погледате целокупно предавање (објављено 26.02.2019):