УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Аутор фотографије: Милан Равић

Након Међународног форума објављен је снимак презентације радионице (https://www.youtube.com/watch?v=kaRrHNOfcFU) и извештај о радионици на енглеском језику: http://blog.architectuul.com/post/181097381017/oao-missing-knowledge-on-forgotten-monuments. Погледајте…

Презентација теме и програма радионице одржаће се у уторак, 16.10.2018. у 18.00 часова, у сали 254. На презентацији теме учествују организаторке: Љубица Славковић (архитекта и истраживач – програмска директорка ЦЗКД-а) и Христина Стојановић, (архитекта – асистенткиња, Универзитет у Београду – Архитектонски факултет). Добродошли!

У оквиру пратећег програма Међународног форума “Стварање конкретне утопије: Архитектура Југославије, 1948 – 1980″, у организацији Центра за културну деконтаминацију (ЦЗКД) и у сарадњи са Architectuul online платформом из Берлина, Архитектонски факултет у Београду организује радионицу за студенте Мастер академских студија у току зимског семестра академске 2018/19. године:

Missing Knowledge (On Forgotten Monuments)
22. октобар – 15. новембар 2018. године

Како су настајали споменици НОБ на простору бивше Југославије? Да ли су то политички или уметнички пројекти? Зашто тако изгледају? Које су њихове архитектонске вредности? Како комуницирају с пејзажом? Како комуницирају са мном? Зашто заборављени споменици? Зашто су данас актуелни?

Опис радионице

Пионирски подухвати у области уметности, обликовања пејзажа и производње простора постигнути су кроз комеморацију борби Другог светског рата у Југославији. Ови процеси комеморације ангажовали су многе југословенске уметнике, архитекте, инжењере и експерте различитих области, који су кроз бројне конкурсе развијали уметничку праксу и умеће обликовања простора, у односу на догађај који третирају и пејзаж у коме настају. Резултат таквог деловања је развој особене уметничке праксе и производње неких од најрепрезентативнијих дела савремене уметности региона управо у области комеморативне скулптуре и обликовања простора.

Радионица Missing Knowledge (On Forgotten Monuments) – Недостајуће знање (о заборављеним споменицима) састоји се из двонедељног online семинара и радионичарског рада студената Мастер академских студија Архитектонског факултета у Центру за културну деконтаминацију, током трајања међународног форума “Стварање конкретне утопије, Архитектура Југославије 1948 – 1980″ (12 – 15. новембар 2018. године).

Циљ радионице је усложњавање начина мишљења и ширење заједничке базе знања о споменицима НОБ-а подизаним у периоду СФР Југославије.

Ова врста сарадње са студентима архитектуре из региона отвара питање значења и разумевања историјских споменика данас и нуди могућност стварања дељеног знања о заједничком архитектонском и уметничком наслеђу, комбиновањем различитих истраживачких техника (цртеж, макета/модел, текст, фотографија, филм, VR…)

Радионица ће се одвијати кроз две фазе:
1) Двонедељни online семинар (informal academic course): 22.10. – 10.11.2018.
2) Радионичарски рад на финалном пројекту: 10.11. – 15.11.2018.

Крајњи производ радионице је стварање онлине базе знања кроз процес истраживања “знања које недостаје” о различитим споменицима НОБ-а из датог периода. Прикупљено знање биће глобално дистрибуирано путем open-source Architectuul платформе која броји преко 500.000 пратилаца широм света.

Architectuul_screenshot

Architectuul online платформa

Пријава

Рок за пријаву: четвртак, 18.10.2018. године
Начин пријаве: слање мотивационог писма (до 400 речи) и графичког прилога који представља виђење теме Заборављени споменици (On Forgotten Monuments) – 1 x А4 страна
Пријаве слати на: ForgottenMonumentsYU@gmail.com

Презентација

Презентација теме и програма радионице одржаће се у уторак, 16.10.2018. у 18.00 часова, у сали 254.

Организација и реализација радионице

Боштјан Бугарич, архитекта и истраживач – уредник Architectuul, Берлин
Љубица Славковић, архитекта и истраживач – програмска директорка ЦЗКД-а
Христина Стојановић, архитекта – асистенткиња, Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

logo-czkd_new

О међународном форуму ЦЗКД-а

Међународни форум “Стварање конкретне утопије: Архитектура Југославије, 1948-1980.” Центра за културну деконтаминацију окупиће ауторе и сараднике актуелне изложбе Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку “Ка бетонској утопији: Архитектура у Југославији, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980).

У периоду 12 – 15. новембра 2018. године у Центру за културну деконтаминацију, кроз низ предавања, разговора, пројекција и радионица, радићемо на размени знања на тему архитектонског и урбанистичког стваралаштва у периоду социјалистичке Југославије у циљу разумевања уметничких и културних достигнућа, односа изграђене средине и друштва, вредновања културног наслеђа и јачања критичког мишљења.

Више информација о пројекту ускоро, као и на вебсајту: https://www.czkd.org/

Пројекат су подржали: регионална канцеларија фондације Хајнрих Бел у Београду и Министарство културе и информисања Републике Србије.