УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за стипендију кратког истраживачког боравка у Француској – област истраживања: равноправност жена и мушкараца

Konkurs-Egalite_femme_homme_2018

Institut-francais-de-Serbie_opt

Извор: Француски институт

Конкурс за стипендију кратког истраживачког боравка у Француској – област истраживања: равноправност жена и мушкараца и студије рода

Председник Републике Француске прогласио је равноправност жена и мушкараца за национални приоритет за време свог петогодишњег мандата. Борба против родних стереотипа и против дискриминације жена у друштву или у породици такође је приоритет француске дипломатије у свету. Амбасада Француске и Француски институт у Србији у 2018. години желе да подрже младе научнике и научнице из Србије који се баве питањима равноправности између полова и питањима рода.

Пет стипендија кратког боравка биће додељено српским истраживачима оба пола или стручњацима из ове области за боравак у истраживачком тиму или експертској групи у Француској која се бави овом тематиком. Кратак боравак предвиђен је искључиво у периоду између 25. септембра 2018. и 31. децембра 2018. године. Стипендија покрива трошкове боравка, смештаја и осигурања. Трошкове путовања покривају сами стипендисти.

1) Циљна група: научници оба пола и свих нивоа, који раде у истраживачком тиму у Србији (асистенти, докторанди, пост докторанди, истраживачи, предавачи, лекари…), стручњаци или представници невладиних организација оба пола који се боре против неједнакости жена и мушкараца у свим областима, истраживачки новинари који истражују ове теме.

2) Области истраживања: студије рода (“Gender Studies”) у свим доменима, неједнакост између жена и мушкараца, мултидисциплинарне студијске области које обједињују делове хуманистичких и друштвених наука, историја, социологија, географија, антропологија, економија, право, полтичке науке, укључујући такође и неуро и бионауке.

3) Критеријуми:

  • Научна изузетност или ангажованост у овој области

Предност имају кандидати оба пола из истраживачких установа високог нивоа у Србији или који су позвани да бораве у неком истраживачком центру изузетног научног квалитета у Француској који се бави истраживањима у области рода или установама познатим по друштвеном деловању у овој области.

  • Усклађеност кандидатуре са приоритетима сарадње

Предност имају нови пројекти сарадње, они који су тек започети, али ће трајати дуже време, пројекти са планираним заједничким учешћем у билатералним партнерствима између истраживачких установа обе земље, као и сарадња која предвиђа учешће у заједничким пројектима или је повезана са институционалним решењима из области равноправности жена и мушкараца.

4) Потребна документација:
– формулар за истраживачки боравак (преузети овде);
– curriculum-vitae на француском (или енглеском);
– позивно писмо универзитета, истраживачке лабораторије или друге установе која позива кандидата у Француској, са назначеним циљевима боравка као и датумима поласка и повратка.

5) Слање кандидатура:
Весна Адамовић, сарадник за мобилност
Француски институт у Србији
Змај Јовина 11-11 000 Београд
Тел : (011) 302 36 39 – маил : vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Конкурсна документација која се шаље електронским путем треба да буде скенирана у једном ПДФ фајлу.

Кандидатуре треба доставити лично или их послати обичном или електронском поштом до 6. септембра 2018. године. Непотпуне кандидатуре као и оне доспеле после овог датума неће се разматрати.

Кандидати који буду добили стипендију биће обавештени половином септембра 2018. године.

За додатне информације:
www.institutfrancais.rs и www.srbija.campusfrance.org
Facebook: CampusFranceSerbie