УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Designer_in_Residence-2018

Извор: Нова Искра

Нова Искра са задовољством објављује овогодишњи отворени позив за Designer In Residence програм – једномесечни резиденцијални боравак у Француској, намењен дизајнерима, уметницима и другим ауторима који су активни у домену дигиталне уметности и дизајна интеракције.

Размена аутора одвија се кроз платформу CREATE IN RESIDENCE, мултидисциплинарни међународни програм који је 2014. године иницирао Шведски институт, у сарадњи са Новом Искром, фестивалом Крокодил и низом партнерских организација. Ове године, међу партнерима су поново и највећа шведска организација за подршку уметничке продукције IASPIS, Француски институт у Београду и Министарство културе и медија Републике Србије, те AMI / Dynamo и LFO/ZINC makerlab из Марсеја и Goethe Institut у Београду, као и EUNIC мрежа у Србији.

Резиденцијални боравак српског аутора у Марсеју ће бити реализован у новембру 2018, док ће истовремено Нова Искра у Београду угостити по једног дизајнера из Шведске и Француске, након гостовања Andrea Pahla из Немачке током маја месеца.

marseille-vichie81-Shutterstock_opt

Marseille © vichie81/Shutterstock

Током протеклих година, платформа DinR проширила је своје деловање са Шведске и на друге земље, па тако Нова Искра објављује отворени позив за једномесечни резиденцијални боравак у Марсеју. Овогодишњи боравак у Марсеју фокусиран је на домен дигиталне уметности и дизајна интеракције. Гостујућег аутора из Србије ће у периоду од 07. новембра до 07. децембра 2018. године подржати две локалне организације, обе лоциране у креативном центру Friche la Belle de MaiDYNAMO inkubator и LFO/ZINC makerspace.

2016_Create-in-Residence_03

AMI Centre, Марсеј, Француска | Фото © AMI Centre

Поред тога, резидент из Србије ће имати прилике да се представи у оквиру програм бијенала Chroniques које се током новембра одвија у Марсеју и и граду Aix-en-Provence, у оквиру кога ће бити представљене изложбе, аудио-визуелни наступи, инсталације у јавном простору, конференцијски програми и пратећи сајам. Концепт програма и даље остаје “open-end”, што значи да се од учесника не очекује да своју идеју у целини реализују или заврше током свог боравка, већ само да време проведено на резиденцији искористе за развој пројеката из овог домена.

Chroniques-2018_c

Трошкови пута, смештаја и стипендије биће покривени, а аутори ће бити у обавези да се укључе у програме локалних организација током свог боравка, кроз јавне презентације, учешће и организацију радионица и, у овом случају, укључивање у програм бијенала Chroniques.

Сви аутори заинтересовани да се пријаве, треба да попуне online формулар на овом линку, најкасније до 08. јула 2018. године у поноћ.

Поред попуњавања формулара, потребно је послати свој CV и портфолио e-mailom на адресу relja@novaiskra.com.

Само комплетне пријаве са пратећом документацијом ће ући у разматрање.

2018_LFO-Fablab-Marsej-01

2018_LFO-Fablab-Marsej-02

LFO/ZINC makerspace у Марсеју.