УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Награда Heritage for Planet Earth има намеру да буде део шире стратегије подизања свести, нарочито усмерена на младе генерације, посвећена теми крхкости наслеђа – културног и природног – снажно повезаног са еколошком равнотежом и климатским променама планете Земље. Она упућује позив за развој концепта “културног путовања” са могућностима сусрета, комуникације и дијалога између култура, зарад знања и поштовања културне разноликости и поштовања здравља планете Земље.

На међународном нивоу, локације од културног интереса, класификоване и не, и оне од природног интереса све више привлаче посетиоце из целог света; стога, ове локације су обогаћене мултикултурализмом и имају прилику да постану прави центри дијалога међу културама присутним на њиховој територији.

Сви актери ланца путовања, од становника до путника, организатора тури, посредника, водича, јавне управе итд, са својим услугама добродошлице и гостопримства, имају прилику да промовишу раст међународне заједнице у мирном суживоту; прилика која би због нивоа интереса, нарочито на местима светске баштине, могла да се посматра и као обавеза због врсте ‘заштите’ која потиче од ње.

Уколико локације – од културног интереса, класификоване и не, и оне од природног интереса – постају центри структурирани за дијалог и сертификовани према међународним стандардима, то не може а да не негује нову комерцијалну понуду која подстиче економски развој заснован на различитој етици, развој повезан са ‘путовањем’, ‘добродошлицом’, ‘гостопримством’ и ‘захвалношћу и поштовањем разноликости’ масовног броја путника који тренутно, потврђено је, прелази милијарду годишње; ово ће омогућити почетак корисних рефлексија о класификованом и некласификованом наслеђу, и такође ће стимулисати рефлексије корисне за подизање свести о поштовању и заштити ‘здравља’ планете Земље.


Повезани текстови:
Симпозијум Фондације Ромуалдо Дел Бианко: “Наслеђе за планету Земљу 2018”, Фиренца, Италија 03-04.03.2018.
Конференција: Културно добро данас – вредност и значење – 12. октобар 2017.
Изложба: Чувари времена – заборављено индустријско наслеђе
Регионални рестаураторски камп у Рогљеву 2017: In vino veritas!
Регионални рестаураторски кампови CHwB за 2015.


Сваког месеца (укупно 12) од јануара 2018. године биће награђене по две фотографије:
• 1. победник месеца: € 350
• 2. победник месеца: € 150

Све фотографије – победници месеца у току 2018. године биће кандидати за годишњу награду:
• 1. победник године: € 3.000
• 2. победник године: € 1.000

Институт “Живот изван туризма” (Life Beyond Tourism®) део је Фондације Ромуалдо Дел Бианко (Fondazione Romualdo Del Bianco®).

Учешће на конкурсу је дозвољено свима који су у тренутку слања фотографије пунолетни у држави чије држављанство имају. На конкурс је потребно приложити једну фотографију која представља везу између планете Земље и барем две од следећих тема:
a. “Наслеђе (опипљиво и/или неопипљиво)”
b. “Путовање”
c. “Дијалог између култура”
d. “Поштовање разноликости културалних израза”
e. “Заштита планете Земље”

За учешће на конкурсу потребно је регистровати се на порталу Life Beyond Tourism и пратити следеће кораке:
1. Улоговати се на портал Life Beyond Tourism
2. Приложити фотографију према која задовољава горенаведеним условима
3. Уплату извршити према инструкцијама које добијете путем e-mailа (Paypal)

Распис конкурса: Heritage for Planet Earth 2018

Heritage-for-Planet-Earth_logo

Fondazione-Romualdo-Del-Bianco_logo