УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање и презентација књиге: “Финансирање кооперативног града” – др Левенте Полиак (Levente Polyak)

Кооперативни град: Економија заједнице и финасирање простора за потребе грађана

У оквиру серијала “Ка другачијем граду” позивамо вас на предавање и презентацију књиге “Финансирање кооперативног града” (“Funding the Cooperative City: Community Finance and the Economy of Civic Spaces”) др Левенте Полиака, у уторак, 28. новембра 2017. године, у 18.00 часова, у Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКД) у Бирчаниновој 21, Београд. Разговор ће бити на енглеском језику.

Последњих година културни, друштвени и простори намењени заједници постали су лабораторија нових облика живота, рада, учења и колективне размене. Међутим, ови простори суочавају се са многим потешкоћама у успостављању стабилних економских структура, или финансијских модела како би осигурали своје дугорочне активности и релативну аутономију.

У многим земљама је недавна економска рецесија кулминирала нестанком и девастацијом простора, што је истовремено у многим европским градовима изазвало грађане да створе могућности за алтернативне моделе урбанистичких развојних процеса који су произведени од стране корисника, често адаптирањем и поновном употребом неискоришћених објеката, простора или земљишта. У градовима у којима су се десиле снажне колаборације различитих актера створили су се и услови за дуготрајне пројекте и могућности. У другим случајевима, пројекти поновне употребе генерисани од стране корисника били су инструментализовани и инкорпорирани у институционалне или профитне развојне процесе града. Ипак, треба нагласити, да у случајевима одсуства кредибилних представника јавног сектора, непрофитни приватни и цивилни сектор постају чувари јавног интереса, функција и услуга.

Иако тржишно орјентисан урбани развој угрожава многе просторе намењене заједници, бројни корисници су у међувремену стекли неопходна знања и вештине које су им омогућиле да направе следећи корак ка одрживости тих простора. У жељи да консолидују своје присуство у обновљеним просторима, многе иницијативе се све више ослањају на моћ локалне заједнице, грађане и нове економске актере који би могли да подрже њихове активности. Тако у неким случајевима, заједничко и кооперативно власништво искључују могућност шпекулације некретнинама, у другим случајевима, нове социјалне услуге бивају интегрисане у локално економско ткиво, ослањајући се на неискоришћене ресурсе и капацитете. Наиме, нови процеси развоја кооператива упућују и на појављивање нових типова инвеститора, који функционишу по принципима етике и одрживости, односно у пољу дефинисања нових власничких и управљачких структура ван тржишта некретнина.

Презентација ће представити различите актере, праксе, моделе и механизме који су настајали променом друштвено-економских система у различитим контекстима, али и ново поље експерименталних финансијских и економских модела за просторе заједнице, задржавањем профита у оквиру ње, и обезбеђујући просторе ослобођене притиска капитала и тржишта.

Levente-Polyak_portret_opt

Levente Polyak

Levente Polyak је урбани планер, истраживач, заговарач интереса заједнице и саветник у обликовању јавних политика које утичу на живот локалне заједнице. Након студија архитектуре на Универзитету у Будимпешти, затим урбанизма на Инстититу за урбанизам у Паризу и социологије на ЕЛТЕ универзитету у Будимпешти и ЕХЕС школи у Паризу, постаје гостујући предавач на Мохоли-Нађ универзитету у Будимпешти и на Техничком универзитету у Бечу.

Био је гостујући предавач и на Колумбија универзитету и на Високој школи за архитектуру у Паризу – Malaquais, а диплому доктора наука у области социлогије добија на Централноевропском универзитету.

Радио је на пројектима урбане обнове у Секретаријату за урбанизам града Њујорка, Градској управи за интеграције у Паризу, као и у Секретаријату за урбану обнову у Риму. Уредник је књиге “Кооперативни град”, ко-оснивач истраживачке платформе Еутропеан (Беч-Рим).

У Будимпешти је водио Лакатлан програм Архитектонског центра, намењеног пружању помоћи удружењима и организацијама у тражењу простора и модела економске одрживости; док је у Риму иницирао УРБАЦТ мрежу кроз пројекат “Привремена употреба као алат за урбану обнову”. Недавно је објавио и неколико књига под називом “Vacant City: Experiments in Inclusive Urban Regeneration” (2015), “Civil Város: Lakatlan ingatlanok a közösségek szolgálatában” (2016) и Funding the Cooperative City: Community Finance and the Economy of Civic Spaces (2017).

http://polyaklevente.net/
http://eutropian.org/
https://cooperativecity.org/

****** Програм Министарства простора „Ка другачијем граду“ омогућен је уз финансијску помоћ регионалне канцеларије фондације Хајнрих Бел у Београду.