УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_Povratak-u-buducnost_Beogradsko-sajmiste_16h

БЕОГРАДСКО САЈМИШТЕ – ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ
20. мај – 20. јун 2017.
Отварање изложбе: субота, 20. мај 2017. у 16h
Део програма: XIV Ноћ музеја – 2017

Конак кнегиње Љубице, Сала под сводовима
Кнеза Симе Марковића 8, Београд

Изложба “Београдско Сајмиште – Повратак у будућност” је део већег пројекта Архитектонског факултета Универзитета у Београду и Музеја града Београда, који је покренут на иницијативу Секретаријата за инвестиције града Београда.

Пројекат се реализује у оквиру мастер курса Студио М02У – Пројекат – Партиципативни урбани дизајн у којем су поред студената, наставника и сарадника са Архитектонског факултета и кустоса из Музеја града Београда узеле учешћа и бројне реномиране институције из јавног, приватног и друштвеног сектора, као и бројни професори и врхунски експерти из земље и иностранства.

Циљ ове изложбе је да се, коришћењем најадекватнијих традиционалних, али и најсавременијих мултимедијалних техника презентације, најширој јавности скрене пажња на карактеристике, значај и вредност како архитектуре Београдског Сајмишта тако и међународних и националних сајамских изложби које су, у оквиру овог простора, биле реализоване у периоду од отварања 1937. године, па до нацистичког бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, односно до почетка II светског рата, када је намена овог простора из корена промењена у злогласни концентрацони логор.

На изложби су представљени студентски радови реконструкције појединачних павиљона и развојних фаза укупног комплекса Сајмишта, као и најинтересантнији фрагменти најважнијих сајамских изложби. Изложени материјал је настао као резултат опширних истраживања доступне оригиналне грађе (цртежа, планова, фотографија, филмских записа, новинских чланака, сведочења и сл.) из збирки Музеја града Београда, Историјског архива Београда, Југословенске кинотеке, Етнографског музеја, Музеја аутомобила, као и из приватних збирки и колекција.

У фазама које следе након отварања и током трајања изложбе, коришћењем различитих партиципативних метода и техника, студентски тимови ће уз интердисциплинарну помоћ експерата и најрелевантнијих стејкхолдера, наставити рад у правцу истраживања одрживих развојних могућности овог комплексног урбаног простора, а у циљу формирања понуде адекватног урбаног дизајна за простор Београдског сајмишта, у условима строге споменичке заштите, али и актуелних потреба савременог коришћења.

Изложба ће бити отворена до 20. јуна 2017. године.

Beogradski-sajam-Povratak-u-buducnost

БЕОГРАДСКО САЈМИШТЕ

Идеја о оснивању београдског сајма која потиче из периода пре Првог светског рата, из различитих разлога, међу којима и немогућности проналажења адекватне локације, реализована је тек 1937. године. Ангажманом Друштва за приређивање сајма и изложби, као удружења привредних организација, и уз помоћ београдске Општине, за простор Сајмишта одређен је терен на левој обали Саве. Тиме је Београд заправо започео своје ширење на територију данашњег Новог Београда.

Предуслов подизању Сајмишта на потпуно неизграђеном терену уз саму реку били су многобројни радови попут исушивања и насипања земљишта, увођења водовода, канализације и струје, као и грађења комплетне саобраћајне инфраструктуре.

Изградњу на Сајмишту Друштво је започело у лето 1936. године, сопственим средствима, донацијама и кредитима. Пројекат Сајмишта и пет југословенских павиљона израдили су архитекти Техничког одељења београдске Општине: Рајко Татић, Ђорђе Лукић и Миливој Тричковић. Поред ових, саграђени су и павиљони Италије, Румуније, Чехословачке, Мађарске, Турске и Немачке, као и велики број приватних павиљона, укупно 42.

Београдско сајмиште започело је са радом у предвиђеном року, септембра 1937. године, отварањем Првог међународног јесењег сајма узорака.


Noc-muzeja-2017-plakat_small

XIV Ноћ музеја (http://www.nocmuzeja.rs/) ће се одржати 20. маја 2017. године у 44 града и места у Србији, када ће посетиоци бити у прилици да прошетају музејима, галеријама и институцијама културе и уживају у премијерним изложбама и садржајима осмишљеним само за ту ноћ.

Од 17 часова па све до 1 иза поноћи исте вечери, поред Србије, шетаће посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске Ноћи музеја. Србија ће са 250 разноликих дешавања у 152 културне установе дати немерљив допринос Ноћи музеја са богатим програмима у Београду, Новом Саду, Нишу, Чачку, Сењском Руднику, Бачкој Паланци, Великом Градишту, Димитровграду, Сомбору, Косовској Митровици, Јагодини, Лесковцу…

Традиционално, Београд ће у Ноћи музеја понудити најбогатији садржај, на 67 локација, од чега чак 12 премијерних и укупно 136 дешавања.