УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Промоција новог двоброја часописа Камензинд и тематска шетња “Један корак напред, два корака назад”

Kamenzind_07-08_setnja

Позивамо вас да нам се придружите на
промоцији новог двоброја часописа Камензинд
и тематској шетњи “Један корак напред, два корака назад”
у уторак 27. децембра 2016.  од 18 сати (шетња) и 19.30 (промоција)
Оставинска галерија у Краљевића Марка 8, Београд

Након годину дана излази ново издање часописа Камензинд, међународног часописа за архитектуру и истраживачке платформе. Тема овог двоброја (7+8) је образовање и кроз текстове и фотографије заступљени су различити приступи образовању на пољу промишљања и деловања у архитектури и разумевању и стварању града. Дођите да разменимо утиске и да преузмете бесплатни примерак овог Камензинда, чије залихе су ограничене.

Промоцији претходи стручно вођена шетња Савамалом. Форматом шетње у којој имамо два водича – архитекту и историчара – покушаћемо да сагледамо различите аспекте развоја града, а посебно приобаља на простору Савамале. Иако се већ цела два века налази на ободу најужег центра Београда, овај део силаска града на реке и даље одаје утисак недовршености која позива на поновно промишљање њене садашњости и будућности. Полуобликовани простори, велике празне површине и надасве положај на реци Сави деловали су инспиративно на генерације урбаниста, архитеката и властодржаца. С друге стране, житељи Савамале решавали су своје велике и мале свакодневне проблеме на различите практичне начине, допадали нам се они или не, док је данас ова четврт у фокусу читавог Београда, па и Србије.


Повезан текст:
Часопис Камензинд доступан у нашој библиотеци


Детаљније о догађају можете погледати на овом линку, више о часопису овде а пријаве за шетњу пошаљите на адресу tackakomunikacije@gmail.com.

Видимо се у Краљевића Марка 8, добро се обуците, а ми смо се побринули за топле напитке током сат времена шетње и касније на промоцији.

Музичка подршка на промоцији: Phillie P

Издавање овог двоброја помогло је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Шетња је настала кроз заједничке активности Тачке комуникације са колегама из организације Министарство простора и реализује се у оквиру пројекта Act4City који је подржан од стране Balkan Arts and Culture Fund BAC. BAC је подржан од стране Владе Швајцарске преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) и Европске културне фондације (EFC).

Kamenzind_07-08_contents

Кликните на слику за увећање

Као тему овог двоброја изабрали смо образовање и пришли смо јој са различитих страна. Од реформи и промена школства, преко борби за боље разумевање у стручним круговима, примене и ширења знања тамо где је архитектура заиста та која живот значи, преко неформалних платформи и нових облика удруживања, све до употребе и истраживања различитих медија у том процесу размене и онога до чега речи напослетку и воде: дела.

Нашиха Поздер дели своја искуства бављења урбанизмом и архитектуром широм БиХ, о планирању градова, сарадњи с локалним властима и образовању политичара. Александар Станичић кроз пример награђеног конкурсног пројекта представља како архитектура мора научити да трансформише насиље, као што насиље зна како да трансформише архитектуру, док студенти Архитектонског факултета у Београду откривају како су дошли на идеју и процес реализације иницијативе за Нове моделе становања за угрожене у поплавама.


Повезани текстови:
Одржан стручни скуп “Нови модели становања за угрожене у поплавама”
Радионице: Нови модели становања за угрожене у поплавама
Стручни скуп: Нови модели становања за угрожене у поплавама


Загребачка Задруга Отворена архитектура открива нове моделе удруживања у архитектури, а нишлије нам приближавају вредности и изазове нових идеја и иницијатива кроз први архитектонски фестивал филма у региону, Нови Фокус Ниш. Ива Чукић дели своја богата искуства у квалитетнијој употреби простора у јавној својини, док Ана Радовановић испреда о неоавангардним часописима с подручја бивше Југославије и часопису као галерији, форуму и уметничком делу.

О теми о којој се мора гласно говорити, аполитичности и опортунизму архитеката, пише Доминко Блажевић, док Љубица Славковић враћа поглед на реформе школства покушане кроз Нову школу архитектуре, на Архитектонском факутлету у Београду седамдесетих година (xx века), као и на омниприсутну популарност брутализма, одакле она долази и куда нас води. Фотограф Катарина Шошкић илустративно прича о теми која нам је свима блиска, дивљини која нас затрпава, и употреби фотографије у промишљању простора који дишемо. И за крај, Никола Андонов преноси своје искуство архитектонског деловања.

Сматрамо да образовање не може бити последица, већ узрок. Да не може чекати боље дане, већ их мора стварати. И да није у питању сет информација већ процес, начин развијања самосталног мишљења, критичког погледа, обраде и употребе информација и формирање алата за стални и континуирани раст. Одраз тога присутан је на сваком кораку који направимо, у сваком призору који угледамо, у свему што нас окружује и што и сами чинимо и стварамо.

Редакција часописа Камензинд