УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Дигитална публикација: ”Увод у објављивање научних публикација” – Андреас Екснер

Centar_za_promociju_nauke_logo

Извор вести: designed.rs

Са циљем да помогне младим истраживачима у компликованом процесу објављивања научних резултата, ЦПН – Центар за промоцију науке, објавио је бесплатно интернет издање ”Увод у објављивање научних публикација”. Центар за промоцију науке објавио на веб адреси http://nauka.cpn.rs/ бесплатно интернет издање незаменљивог водича у свет научног издаваштва, ”Увод у објављивање научних публикација” Андреаса Екснера. Издање, објављено у целости у отвореном приступу (open access), намењено је пре свега докторандима и младим истраживачима као помоћ у сналажењу у савременом академском свету који је дефинисала сада већ класични израз ”објави или нестани” (енг. publish or perish).

”Увод у објављивање научних публикација”, који је оригинално објавио један од највећих светских џинова у пољу научног издаваштва, Springer Nature, поседује најактуелније одговоре на многа питања од којих зависе каријере данашњих истраживача: како се све вреднује учинак истраживача? Како функционише „отворени приступ“? Колико кошта? Како функционишу највеће цитатне базе?

Uvod-u-objavljivanje-naucnih-publikacija_001

Српско издање овог важног водича, које је своју штампану премијеру доживело на овогодишњем Сајму књига, представља по много чему јединствену појаву на домаћем тржишту. Пре ”Увода у објављивање научних публикација” у Србији није постојало издање које се овом тематиком бави на информативан, читак и приступачан начин, посебно с обзиром на чињеницу да је у питању бесплатно интернет издање, до којег лако може доћи сваки заинтересовани истраживач са приступом интернету.

Предност интернет издања ”Увода” у односу на штампано је и у потпуности интегрисан индекс појмова, чиме је навигација књигом лака и брза. Из угла коришћене научне и издавачке терминологије, српско издање ”Увода у објављивање научних публикација” представља производ консензуса врхунских стручњака из света научног издаваштва у Србији.

Рецензију превода на српски језик вршиле су Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије, а самим тим и сервиса КоБСОН, као и др Невена Буђевац, доцент на Учитељском факултету у Београду и помоћник уредника међународног часописа European Journal of Psychology of Education. Стручну редакцију превода урадила је Милица Шевкушић, председник Секције библиотекара и књижњичара Заједнице института Србије и национални координатор за отворени приступ.

Илустрације које прате свако поглавље књиге је за интернет издање урадила Моника Ланг, дизајнерка и илустраторка из Београда која је раније ове године победила на ЦПН конкурсу за визуелно решење насловне стране ”Увода у објављивање научних публикација”.

”Увод у објављивање научних публикација” је део едиције ”Научна комуникација”, која за циљ има подршку ширењу научних идеја и резултата у Србији, а претходно издање у овој едицији била је ”Научна комуникација” Пјера Ласла.

Истражите више о штампаном издању, које је своју премијеру доживело на Сајму књига.


Оригинално издање књиге: Andreas Öchsner, Introduction to Scientific Publishing: Backgrounds, Concepts, Strategies објавила је издавачка кућа Springer Nature 2013. године.

Uvod-u-objavljivanje-naucnih-publikacija_korice

Андреас Екснер – Увод у објављивање научних публикација – Претходна искуства, концепти, стратегије | © Центар за промоцију науке 2016.