UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Digitalna publikacija: ”Uvod u objavljivanje naučnih publikacija” – Andreas Eksner

Centar_za_promociju_nauke_logo

Izvor vesti: designed.rs

Sa ciljem da pomogne mladim istraživačima u komplikovanom procesu objavljivanja naučnih rezultata, CPN – Centar za promociju nauke, objavio je besplatno internet izdanje ”Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”. Centar za promociju nauke objavio na veb adresi http://nauka.cpn.rs/ besplatno internet izdanje nezamenljivog vodiča u svet naučnog izdavaštva, ”Uvod u objavljivanje naučnih publikacija” Andreasa Eksnera. Izdanje, objavljeno u celosti u otvorenom pristupu (open access), namenjeno je pre svega doktorandima i mladim istraživačima kao pomoć u snalaženju u savremenom akademskom svetu koji je definisala sada već klasični izraz ”objavi ili nestani” (eng. publish or perish).

”Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”, koji je originalno objavio jedan od najvećih svetskih džinova u polju naučnog izdavaštva, Springer Nature, poseduje najaktuelnije odgovore na mnoga pitanja od kojih zavise karijere današnjih istraživača: kako se sve vrednuje učinak istraživača? Kako funkcioniše „otvoreni pristup“? Koliko košta? Kako funkcionišu najveće citatne baze?

Uvod-u-objavljivanje-naucnih-publikacija_001

Srpsko izdanje ovog važnog vodiča, koje je svoju štampanu premijeru doživelo na ovogodišnjem Sajmu knjiga, predstavlja po mnogo čemu jedinstvenu pojavu na domaćem tržištu. Pre ”Uvoda u objavljivanje naučnih publikacija” u Srbiji nije postojalo izdanje koje se ovom tematikom bavi na informativan, čitak i pristupačan način, posebno s obzirom na činjenicu da je u pitanju besplatno internet izdanje, do kojeg lako može doći svaki zainteresovani istraživač sa pristupom internetu.

Prednost internet izdanja ”Uvoda” u odnosu na štampano je i u potpunosti integrisan indeks pojmova, čime je navigacija knjigom laka i brza. Iz ugla korišćene naučne i izdavačke terminologije, srpsko izdanje ”Uvoda u objavljivanje naučnih publikacija” predstavlja proizvod konsenzusa vrhunskih stručnjaka iz sveta naučnog izdavaštva u Srbiji.

Recenziju prevoda na srpski jezik vršile su Tatjana Timotijević, načelnik Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije, a samim tim i servisa KoBSON, kao i dr Nevena Buđevac, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu i pomoćnik urednika međunarodnog časopisa European Journal of Psychology of Education. Stručnu redakciju prevoda uradila je Milica Ševkušić, predsednik Sekcije bibliotekara i knjižnjičara Zajednice instituta Srbije i nacionalni koordinator za otvoreni pristup.

Ilustracije koje prate svako poglavlje knjige je za internet izdanje uradila Monika Lang, dizajnerka i ilustratorka iz Beograda koja je ranije ove godine pobedila na CPN konkursu za vizuelno rešenje naslovne strane ”Uvoda u objavljivanje naučnih publikacija”.

”Uvod u objavljivanje naučnih publikacija” je deo edicije ”Naučna komunikacija”, koja za cilj ima podršku širenju naučnih ideja i rezultata u Srbiji, a prethodno izdanje u ovoj ediciji bila je ”Naučna komunikacija” Pjera Lasla.

Istražite više o štampanom izdanju, koje je svoju premijeru doživelo na Sajmu knjiga.


Originalno izdanje knjige: Andreas Öchsner, Introduction to Scientific Publishing: Backgrounds, Concepts, Strategies objavila je izdavačka kuća Springer Nature 2013. godine.

Uvod-u-objavljivanje-naucnih-publikacija_korice

Andreas Eksner – Uvod u objavljivanje naučnih publikacija – Prethodna iskustva, koncepti, strategije | © Centar za promociju nauke 2016.