УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Kamenzind-Goes-To-Belgrade

Часопис Камензинд, бројеви 03-06, од почетка новембра 2016. године је доступан у нашој библиотеци! У припреми је седми број часописа који би требало да изађе у децембру 2016. године.

Камензинд је швајцарски часопис и истраживачка платформа која се бави архитектуром и урбанизмом, не само из перспективе архитеката него и музичара, уметника, грађевинских инжењера, историчара уметности, економиста и свих осталих који у архитектури уживају.

Камензинд је истраживачка платформа БХСФ архитеката (BHSF Architekten), помоћу које уредници могу да комбинују неминовност практичног рада на конструисању са могућношћу осврта на прошлост, садашњост и будућност архитектуре, да покрену дискусију и то све из једне канцеларије.

Часопис је покренут у Цириху 2007. године, а његово српско издање је настало у оквиру пројекта Гете Института, Урбан Инкубатор, 2013. године. Преко две године континуирано излази чиме задобија функцију истраживачке платформе која омогућава размену идеја, изношење критичких ставова и едукацију са циљем поновног успостављања активног односа између архитектуре, града и друштва. До данас је успешно реализовано шест бројева часописа, у којима је објављено преко 50 текстова и интервјуа аутора из Србије и иностранства, на два језика.

Архитектура је један од основних кохезивних чинилаца сваке цивилизоване заједнице и идентификациона карта сваке државе и нације, па се као таква сматра и највернијим одразом етике и културе житеља града. Она је средство комуникације која из мноштва виђења гради свој свет.

Архитектура није намењена само архитектима, већ свим друштвеним структурама и слојевима који бораве у изграђеној средини. Ипак, већ готово 30 година у нашој културној и стручној јавности архитектонска струка и критика потиснуте су на друштвену и културолошку маргину, а промишљање архитектуре је темељно одлепљено од своје публике и крајњих корисника. У Србији људи више немају осећај било какве контроле над оним што се око њих гради, потребе корисника изграђеног се занемарују, а било каква интеракција или едукација ради бољег разумевања архитектуре не постоји.

Часопис је отворен за сарадњу са свима који се критички интересују за своју изграђену средину, ради на размени мишљења и идеја и позива све грађане да се укључе у дебату о архитектури и будућности града, ради омогућавања новог облика размене мишљења и искустава међу учесницима – што нам је сада потребније него икад!

Kamenzind_06

Овде погледајте online издање часописа Камензинд

Уреднице српског издања часописа Камензинд – Камензинд иде у Београд:

Ана Ђорђевић-Петровић је активиста и графички дизајнер из Београда. Дипломирала је на катедри за Унутрашњу архитектуру на Академији примењених уметности у Београду. Последњих 15 година посветила је раду на најразличитијим концептима дизајна за веома широк спектар клијената. Њено поље деловања укључује прелом књига и монографија, дизајн амбалаже, визуелног идентитета, промотивних материјала и графике за видео радове. Недавно је активност проширила и на покретање иницијативе за неколико пројеката који би унапредили београдске јавне просторе.

Љубица Славковић је стекла Мастер диплому на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Поред своје архитектонске праксе, њено главно интересовање је независно истраживање на пољима савремене архитектуре, урбанизма, теорије и историје архитектуре и урбаног планирања. Објавила је више од 100 чланака за различите локалне и интернационалне часописе, и била је награђена на 36. Салону архитектуре у категорији архитектонске критике.

Лејла Пикок (Leila Peacock) је магистрирала књижевност па се стога сви њени радови поигравају са језиком, метафорама и механизмима фикције. Бави се писањем, цртањем, повезивањем књига, видео ми радиом. Излагала је у Глазгову (CCA, The Arches, GAS), Берлину (NBI, Mother Drucker), Тулузу (L’espace Croix Baragnon) и недавно у Краљевској шкотској академији у Единбургу. Њени теоријски есеји који спајају стварност и прозу су објављивани у часописима Tank, The White Review, Kilimanjaro и The Junket, а ускоро и у билтену библиотеке Serving.