УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Летња школа Сан Роко часописа: ”Смислене празнине” (Meaningful Voids) у Београду 2016.

New_Belgrade_MCA_SRSS16

Нови Београд | Архивска фотографија

SAN_ROCCO_magazine_logo

СМИСЛЕНЕ ПРАЗНИНЕ – MEANINGFUL VOIDS
Сан Роко летња школа (San Rocco Summer School) @ Београд

4–10 септембар 2016
Београд, Србија

Сан Роко летња школа (San Rocco Summer School) ће истражити потенцијал смислених (значајних) празнина у Београду – групу зелених острва у сред града, чије разноврсне историје одражавају његов урбани развој.

Након значајне промене парадигме из социјалистичке ера која слави колективност, младост и природу, у пост-социјалистичку тржишну логику која води ка неформалној апроприацији и приватизацији јавног простора, ова зелена острва и њихове специфичне тачке-одредишта изгубили су значење и изворе финансирања.

Данас, док је пажња јавности заплењена наизглед бескрајним политичким и економским опсесијама, остављајући мало преостале енергије за питања о јавном простору, ова места су и даље подвргнута трансформацији – извесна стална ерозија унутар Београдског урбаног стања.

Разматрајући кумулативни ефекат ових урбаних празнина као урбанистички пројекат за град, верујемо да је време да се поново осмисли њихово значење и предвиди њихова савремена форма.

Метод (начин рада)
Студенти летње школе и десет гостујућих професора ће, у заједничком окружењу, радити на јединственом кумулативном урбанистичком пројекту за Београд. Студенти ће бити подељени у пет истраживачких група, које ће истраживати потенцијале пет различитих “смислених празнина” у Београду.

Финални пројекти ће бити разрађени у групама од по два студента. Гостујући професори ће надгледати све пројекте према прецизној шеми ротације.

Идеја за тему Сан Роко летње школе 2016:
Милица Топаловић

Београдски координатори:
Милица Топаловић
Јелена Панчевац

Сан Роко координатори:
Paolo Carpi
Giovanni Piovene
Andrea Zanderigo

Професори:
Paolo Carpi
Matilde Cassani
Simona Malvezzi
Thomas Padmanabhan
Јелена Панчевац
Konstantinos Pantazis
Giovanni Piovene
Freek Persyn
Thomas Raynaud
Милица Топаловић

Сарадници:
ЦЗКД – Центар за културну деконтаминацију
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

Право учешћа:
Сан Роко летња школа је отворена за максимум 50 учесника, укључујући универзитетске студенте, дипломце и људе из праксе. Сан Роко магазин ће одабрати учеснике на основу предатог, сажетог портфолија.

Сан Роко магазин је обезбедио бесплатно учешће за десет полазника летење школе из Републике Србије!

Пријављивање из Републике Србије:
Сви заинтересовани су позвани да најкасније до петка 15.7.2016. (до 12:00 часова по локалном времену) пошаљу свој портфолио као један ПДФ документ под називом “име_презиме.пдф”, од две вертикалне А4 стране, максималне величине 10МБ.

Овај портфолио треба да садржи биографију и презентацију ауторских радова у форми по избору, уз обавезно навођење следећих информација: име, презиме, датум рођења, образовна институција коју похађате или сте завршили, е-мејл адреса. Неопходно је добро знање енглеског језика, који је званичан језик радионице и на коме треба да буде написан портфолио.

Број полазника летње школе је ограничен на 50. За 10 полазника из Републике Србије је обезбеђено бесплатно учешће, док остали полазници плаћају школарину у износу од € 600 без организованог смештаја, односно € 750 са организованим смештајем. Сви полазници сами сносе трошкове транспорта.

Полазници из Републике Србије који су заинтересовани искључиво за могућност бесплатног учешћа у летњој школи, као наслов мејла треба да наведу: “Local_free only_Application SRSS 2016″.

Они који су заинтересовани за учешће у летњој школи и под условом да буду изабрани, али не међу 10 стипендиста, што подразумева плаћање школарине, као наслов мејла треба да наведу: “Local_Application SRSS 2016″.

Ово разврставање неће утицати на селекцију кандидата и доделу стипендија, већ за циљ има искључиво једноставнију процедуру одабира локалних полазника у другом кругу.

Полазнике летње школе ће на основу послатих пријава одабрати уредници Сан Роко магазина.

Листа са именима одабраних полазника, као и листа чекања ће бити објављена на Сан Роко вебсајту у уторак, 19.7.2016 (http://www.sanrocco.info/summer-school-belgrade).

Примљени кандидати ће морати да потврде своје учешће, односно плате школарину до понедељка, 25.7.2016.

Трошкови:
Учешће на летњој школи: € 600.00
Учешће на летњој школи + смештај: € 750.00
Напомена: Кандидати морају да организују своје путовање.

Пријаве, као и евентуална питања је потребно послати до назначеног рока на mail@sanrocco.info
Све остале информације је могуће наћи на http://www.sanrocco.info/summer-school-belgrade