УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Фото © Хулахоп

Максима из периода романтизма каже да је архитектура у рушевном стању најлепша. Остаци историје привлаче бруталношћу огољених простора, меланхолијом пропадања. Међутим, архитектура која је изгубила своје станаре изгубила је и своју сврху, изворни смисао постојања.

Серија Бетонски спавачи гради причу око модерне архитектуре у Хрватској и регији бивше Југославије – подручју јединственом по великом броју напуштених и рушевних зграда из 20. века, изузетне архитектонске вредности.

Цела серија замишљена је као целина састављена од 4 тематска блока, од којих се први бави архитектуром туристичке намене, други споменичком и комеморативном баштином, трећи пост-индустријском и пост-војном околином, а четврти великим амбицијама модернизацијских пројеката.

Свака тематска целина обухвата четири епизоде. Свака епизода драматична је прича о противуречностима југословенског социјалистичког друштва смештеног између истока и запада, демократије и тоталитаризма, прожетог утопијском идејом да архитектура може учинити свет бољим.

Након преломне 1991. године промене друштвеног система, нова политика и нови власнички односи променили су економски, социјални и урбани пејзаж регије. С временом, модерна архитектура, уместо важан део живота друштва, постаје тек низ рушевина.

Архитекти фетишистички посећују уништене грађевине. Предаторски инвеститори надају се брзој заради, локалне власти убирању комуналних накнада, а конзерваторске институције тромо се односе према модерној баштини. У том вртлогу различитих интереса, изворне замисли архитеката и друштва које је идеалистички градило с мишљу о преображају путем архитектуре, одзвањају као носталгично сећање, али и упозорење.

Стални подсетник на важност бриге о јавном интересу, рационалном располагању ресурсима и уважавању културних домета блиске историје.

Серију можете погледати online: Бетонски спавачи

Редитељ: Саша Бан
Сценаристи: Невенка Саблић, Саша Бан, Мароје Мрдуљаш
Сниматељ: Хрвоје Фрањић
Монтажер: Вања Сиручек
Продуценткиње: Дана Будисављевић и Миљенка Чогеља
Продукција: Хулахоп за ХРТ
Уредник: Роберт Зубер

Betonski-spavaci_02

Фото © Хулахоп