УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ради  поспешивања сарадње између факултета у региону одлучено је да се најбољи студенти награде бесплатним учешћем у радионицама! Пријаве за бесплатно учешће у радионицима слати до 25. 03. 2016!!!

2016_eCAADe_Keynote

Block Research Group – Камени свод у парку Martin Luther King Jr., Остин, Тексас | Фото © Block Research Group

4. међународна регионална конференција eCAADe са темом Између модела прорачуна и капацитета перформанси одржаће се 19-20. маја 2016. године на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Током дводневне конференције одвијаће се две радионице које ће за резултат имати архитектонске моделе произведене путем параметарског моделовања и роботизоване производње.

Пријава учешћа на конференцији и радионицама је у току и траје до 12. априла 2016. године.

Конференција

Савремени проблеми у архитектури налазе се између дизајнирања сложених облика, повећања капацитета перформанси зграда и ефикасности приступа производњи. Ново питање другог дигиталног заокрета у архитектури лежи у опипљивим односима производње, компјутерског дизајна и капацитета перформанси зграда.

Циљ 4. eCAADe међународне регионалне конференције је да промовише везу и размену идеја између водећих стручњака у пољу дигиталних техника примењених на архитектуру и истраживачких група заинтересованих за однос између дизајна заснованог на перформансама, процесу производње и дизајну напредних материјала. Конференција ће бити место тестирања и разматрања нових идеја и приступа у вези са овом темом.

Главне теме конференције су:
• Дизајн путем прорачуна
• Истраживање материјала и дигиталне производње
• Прилагодљива архитектура и динамика изградње
• Дизајн заснован на перформансама
• Архитектонска геометрија
• Биомиметика и архитектура
• Процедурално моделовање и паметни градови
• Образовање у области дизајна
• Теорија дизајна и дигиталне архитектуре

Радионица 1

2016_eCAADe_W1

Дизајн заснован на еколошким перформансама и роботизована производња

Ова радионица првенствено истражује интегрисан приступ генеративно-перформативном дизајну и стратегијама производње уз помоћ индустријских робота. Критеријум еколошких перформанси као што су соларно зрачење, осенченост, топлотни комфор или утицај ветра биће коришћени као параметри за процес оптимизације параметарског дизајна конструкције која ће даље бити припремљена за роботизовану производњу.

Геометријска својства структуре као и избор материјала у великој мери утичу на укупан процес производње и биће разматрани у свим фазама дизајна. Циљ радионице је да учесницима пружи искуство из прве руке интегрисаног процеса дизајна заједно са роботизованом производњом. Током дводневне радионице учесници ће дизајнирати и произвести геометријски сложен архитектонски прототип у пуној размери употребом Rhino и Grasshopper окружења за параметарско моделовање, алатки за симулацију перформанси и индустријског робота ABB IRB 140.

Тутори: Мирко Раковић, Марко Јовановић, Ивана Бајшански, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду
Број учесника: max 18

Радионица 2

2016_eCAADe_W2

Дизајн заснован на оптимизацији структуралних перформанси

Радионица ће се фокусирати на дизајн заснован на структуралним перформансама и производњи сложених конструкција од планарних плочастих елемената. Различите процедуре геометријске и структурне оптимизације биће разматране и истражене како би се постигла и показала веза између понашања конструкције, стратегија налажења форми и дизајна са напредним материјалима. Користиће се окружење за параметарски дизајн (Rhinoceros +Grasshoper) заједно са најнапреднијим алаткама за панелизацију површина као што је EvoluteTools или технике стварања форми заснованих на структури (као што је RhinoVault).

Учесници ће прво истраживати концепт самоносећих и затегнутих конструкција које користе структурну стабилност као главни критеријум перформанси. Затим ће бити представљени додатни параметри у процесу генерисања форме, као што су алгоритми теселације и планаризације. Очекиван резултат радионице је модел – дизајниран, произведен и састављен како би потврдио стабилност у реалности.

Тутори: Бојан Тепавчевић, Дејан Митов, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду
Број учесника: max 18

Све информације о конференцији и радионицама можете погледати овде:
Between Computational Models and Performative Capacities