УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Овде можете погледати резултате конкурса: (05.06.2016)
WINNERS ANNOUNCED: Liberland Design Competition

2015_Liberland_1

Извор: ArchDaily

У априлу 2015. године основана је трећа најмања суверена држава у свету – Либерланд. Основана на малом комаду ничије земље, створеном граничним спором између Хрватске и Србије, нова држава заснована на принципима либертаријанизма води упорну борбу за међународно признање. Упркос овим изазовима, европска микронација је у потрази за идејама путем глобалног дизајн конкурса за генерални план своје територије површине 7 квадратних километара.

Патрик Шумахер (Patrik Schumacher) из студија Zaha Hadid Architects је један од неколико експерата који су позвани да буду у жирију конкурса који има за циљ да успостави вишефазни план који ће одражавати вредности и идеје Либерланда.

„Пре него измаштане или уметничке пројекте, Либерланд тражи радикално креативне, у исто време зреле предлоге за плодан, врло густо насељен, град-нацију 21. века, који служи свом напредном, савременом, умреженом друштву“, каже се у распису конкурса (Liberland Design Competition).

”Либерланд је стваран. Ово није искључиво конкурс за спекулативне идеје. Либерланду је потребна архитектура. Пројекти морају да укључе – али и развију шире – спекулативне концепте у потпуно визуелне, амбициозне, флексибилне дизајн системе, који демонстрирају способност прилагођавања и максималан потенцијал за развој више-ауторског флуидног изграђеног окружења, на основу оквирних правила која се непрестано развијају.”

„Циљ је постићи вештачки екосистем високе пропустљивости, флуидности, флексибилности и предузетничког потенцијала, у сложеном шароликом урбаном реду који функционише као кохерентан и обједињен систем, а у исто време остаје врло прилагодљив локалним условима, групама, појединцима, институцијама и организацијама тиме што покреће дизајн мреже и симбиозе засноване на оквирним правилима.“

Према извештају часописа Architects’ Journal, око 340.000 људи је већ затражило држављанство Либерланда.

Информацијe

Све информације о конкурсу можете погледати на:
Liberland Design Competition
Wiki Liberland

Важни датуми:
Почетак конкурса: 05. октобра 2015.
Рок за регистрацију учешћа и постављање питања: 05. јануар 2016.
Рок за предају радова: 05. фебруар 2016.
Објава резултата конкурса: 05. март 2016.

2015_Liberland_competition_2