УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Специјална награда Савета Европе за публикацију: Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије

Model-tipskog-suda_knjiga-01
Публикација: Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије

У оквиру програма Унапређење доступности правде у Републици Србији који у Србији реализује Влада Краљевине Норвешке заједно са Министарством правде Републике Србије, Високим саветом судства и судовима у Републици Србији, стручна публикација под називом Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије (ISBN 978-86-87219-28-1), 23. октобра 2015. године на овогодишњем конкурсу за награду Кристална вага правде (Crystal Scales of Justice) у организацији Савета Европе (Council of Europe) је ушла у ужи избор и том приликом освојила једну од три равноправне Специјалне награде.

На 658 страница, публикација Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије посебно обрађује теме које се као појединачне целине у укупном документу издвајају на: програмске захтеве, просторне стандарде и услове, технолошка решења, инсталације и системе. Публикација поставља програмске и просторне стандарде и обрасце по којима се, програмски и просторно, може ефикасно дефинисати целовита структура Основног и Вишег суда Републике Србије.

У конкуренцији за ову престижну награду Савета Европе, која се сваке године додељује за иновативне судске праксе које примењују Европске правосудне институције, учествовало је 47 земаља са укупно 80 пројеката. Преостале две Специјалне награде освојили су пројекти из Литваније и Холандије. Главна награда “Кристална вага правде” је ове године припала Шкотском правосудном институту.


Повезани текстови:
Награде 37. Салона архитектуре 2015.
Стручна публикација: Упутство за дефинисање модела типског суда за Основни и Виши суд Републике Србије