UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Specijalna nagrada Saveta Evrope za publikaciju: Uputstvo za definisanje modela tipskog suda za Osnovni i Viši sud Republike Srbije

Model-tipskog-suda_knjiga-01
Publikacija: Uputstvo za definisanje modela tipskog suda za Osnovni i Viši sud Republike Srbije

U okviru programa Unapređenje dostupnosti pravde u Republici Srbiji koji u Srbiji realizuje Vlada Kraljevine Norveške zajedno sa Ministarstvom pravde Republike Srbije, Visokim savetom sudstva i sudovima u Republici Srbiji, stručna publikacija pod nazivom Uputstvo za definisanje modela tipskog suda za Osnovni i Viši sud Republike Srbije (ISBN 978-86-87219-28-1), 23. oktobra 2015. godine na ovogodišnjem konkursu za nagradu Kristalna vaga pravde (Crystal Scales of Justice) u organizaciji Saveta Evrope (Council of Europe) je ušla u uži izbor i tom prilikom osvojila jednu od tri ravnopravne Specijalne nagrade.

Na 658 stranica, publikacija Uputstvo za definisanje modela tipskog suda za Osnovni i Viši sud Republike Srbije posebno obrađuje teme koje se kao pojedinačne celine u ukupnom dokumentu izdvajaju na: programske zahteve, prostorne standarde i uslove, tehnološka rešenja, instalacije i sisteme. Publikacija postavlja programske i prostorne standarde i obrasce po kojima se, programski i prostorno, može efikasno definisati celovita struktura Osnovnog i Višeg suda Republike Srbije.

U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu Saveta Evrope, koja se svake godine dodeljuje za inovativne sudske prakse koje primenjuju Evropske pravosudne institucije, učestvovalo je 47 zemalja sa ukupno 80 projekata. Preostale dve Specijalne nagrade osvojili su projekti iz Litvanije i Holandije. Glavna nagrada “Kristalna vaga pravde” je ove godine pripala Škotskom pravosudnom institutu.


Povezani tekstovi:
Nagrade 37. Salona arhitekture 2015.
Stručna publikacija: Uputstvo za definisanje modela tipskog suda za Osnovni i Viši sud Republike Srbije