УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

XX1T_TriennalediMilano

Тријенале у Милану (La Triennale di Milano) организује своје 21. издање од 02. априла до 12. септембра 2016. године, са темом „21. век. Дизајн после дизајна“.

Организатори Међународнe изложбe XXI Тријенала у Милану су одлучили да сакупе, мапирају и одаберу најоригиналније и најиновативније италијанске и међународне пројекте из области примењених уметности и архитектуре, визуелних уметности и уметности перформанса, филма, музике и моде.

Конкурс за учешће у изложби је отворен за младе професионалце до 35 година старости (рођене после 01. новембра 1980. године) – појединце, групе, колективе или школе.
Конкурсни рад мора бити самостално урађен и бити у вези са темом „21. век. Дизајн после дизајна“.
Пројекти сваке врсте и у било ком медију су добродошли, и теоретски и практични.
Сви селектовани пројекти ће бити изложени у ротирајућим селекцијама на локацији у Милану, у зависности од саме врсте пројекта.

Рок за пријаву учешћа: 31. октобар 2015. до 23.59h
Рок за предају пројеката: 21. децембар 2015. до 23.59h

Распис конкурса

XXI Тријенале у Милану

Развој нових комуникационих технологија и драстично смањење њихових трошкова, пораст индивидуалне мобилности, присуство заједничког језика, потреба за налажењем креативног одушка за дизајн и присуство алтернативног тржишта генерисаног интернетом дају могућност дизајнерима да експериментишу са најсмелијим и најиновативнијим решењима.

У том контексту, истраживање није више усамљена пракса или двосмерна вежба између дизајнера и клијента, већ заокружена активност која укључује разноврсне вештине и културе. Оне не подразумевају само све из света производње и технологије, него и уметност, науку, филозофију и дизајн, што води нечему ширем од производње само неког производа или објекта.
Из тог разлога је важно суочити се са променама нераздвојивим од саме идеје развоја пројекта.

Дизајн је напустио свој став константне промене у производима и трендовима у служби тржишта и сада жели бити сагледан као супротност ефемерности. То значи да мора другачије приступити бројним аспектима који су одувек били део света дизајна: интелектуална права и својине, обука и образовање, град и окружење, професија и технологије.

  • Који је најбољи начин који би илустровао и објаснио тај нови жанр пројеката, пословних подухвата и уметничких језика, који карактерише овај нови економски сценарио?
  • Како ће се традиција и културно наслеђе трансформисати и преобликовати растућом важности дигиталне производње?
  • Како ће привреде искористити предност нових технолошких могућности и како ће те могућности изменити саму идеју иновације и дизајна?
  • Какву корист ће имати друштво које стари од идеја производње и потрошње које су више персонализоване, и која ће бити улога дизајнера у овој једначини?
  • Како ће се профил дизајнера променити у односу на нови пословни контекст и нова правила поделе рада на међународном нивоу?

Ово су само нека од изазовних питања на која ће XXI Тријенале настојати да одговори.

Саветодавни одбор

Stefano Micelli, председник, Università Ca’ Foscari, Венеција
Richard Sennett, London School of Economics, Лондон
Silvana Annicchiarico, Triennale Design Museum, Милано
Alberto Cavalli, Fondazione Cologni, Милано
Francesco Bombardi, Fab Lab, Ређо Емилија
Fabio D’Agnano, IUAV, Венеција
Stefano Maffei, Politecnico di Milano, Милано
Carlo Martino, ADI, Рим
Laura Traldi, новинар и блогер

Саветодавни одбор ће неопозивом одлуком направити селекцију пројеката.

Информације о конкурсу

Све информације о конкурсу:
Конкурс 21st Century. Design After Design

Контакт особе:
Laura Agnesi – laura.agnesi@triennale.org
Roberta Sommariva – roberta.sommariva@triennale.org